Foto: Guliver Image

Novi udarac za Ukrajinu: ‘Neće dobiti pozivnicu za pristupanje NATO-u’

Autor: Dnevno.hr

Još jedan udarac za Ukrajinu bila je današnja izjava američke veleposlanice pri savezu Julianne Smith koja je u Bruxellesu rekla da “Ukrajina vjerojatno neće dobiti pozivnicu za pristupanje NATO-u na nadolazećem samitu alijanse početkom srpnja u Washingtonu”.

“Ne očekujem da savez pozove Ukrajinu na samitu koji se treba održati od 9. do 11. srpnja”, rekla je Smith novinarima uoči sastanka ministara obrane NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

Samit u Washingtonu, smatra ona, trebao bi signalizirati da se “savez nastavlja približavati Ukrajini” i poduzima “konkretne mjere” za promicanje budućeg članstva ove zemlje koja je trenutačno u ratu s Rusijom.

Foto: Guliver/AP Photo/Roman Chop

‘Članstvo nije zamislivo sve dok traje rat’

Tijekom samita NATO-a prošle godine u Vilniusu, zemlje članice ponovno su potvrdile da je budućnost Ukrajine u NATO-u, ali nisu postavile nikakav vremenski okvir što je uoči tog sastanka na vrhu želio predsjednik Volodimir Zelenski.

Sve zemlje članice NATO-a priznaju da članstvo Ukrajine u Savezu nije zamislivo sve dok traje rat. To bi zapravo značilo sukob s Rusijom jer članak 5. saveza propisuje da je napad na jednu članicu napad na sve.

Zelenski tužan do bola, stigli mu signali iz NATO-a: ‘Raspravlja se o određenom tekstu bez Ukrajine’




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.