Foto: Screenshot/YouTube

Netko je pitao kako je izgledao život u tzv. SAO Krajini: Ovaj odgovor je zaprepastio mnoge

Autor: Dnevno.hr

Takozvana Republika Srpska Krajina bila je međunarodno nepriznata marionetska srpska paradržava unutar Hrvatske, u funkciji stvaranja Velike Srbije. Formirana je tijekom 1991. okupacijom dijelova Hrvatske nakon što je 30. rujna 1990. godine “Srpsko nacionalno vijeće” proglasilo “autonomiju srpskog naroda” u dijelu Hrvatske s većinskim srpskim stanovništvom, a 21. rujna 1990. je to područje prozvalo “Srpska autonomna oblast Krajina”. 31. svibnja 1991. skupština te tvorevine donosi “zakon” kojim se proglašava Republika Srpska Krajina, na čelu s Vladom RSK i Milanom Babićem kao prvim predsjednikom.

Provizorne granice RSK uspostavljene su Sarajevskim primirjem od 2. siječnja 1992. god., sklopljenim između Hrvatske i glavnog “kreatora” RSK – Jugoslavenske narodne armije, na području zauzetom oružanom agresijom na Republiku Hrvatsku. Uključujući tzv. “ružičaste zone” uz linije bojišnice koje su nadzirale snage UN, a u kojima stanovništva nije bilo, RSK je obuhvaćala 13.913 km².

Podaci iz Wikipedije kažu da se o broju stanovnika maglovito govorilo te da se zna da je na tom okupiranom području 1991. bilo 549 083 stanovnika, od čega 52,4 % Srbi. Hrvati i drugi ne-Srbi su bili protjerani, lišeni građanskih prava, te izloženi dovođenju u ropski položaj, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, te nerijetko ubijani. Naposljetku ih je početkom 1994. godine ostalo svega oko 8.000.

Foto: Wikimedia Commons

Rasprava na Redditu: Kako je izgledao život u takozvanoj Krajini?

Vrh Republike Hrvatske donio je 31. srpnja 1995. odluku da se pokrene Operacija “Oluja”, koja je u samo 3 dana 4.-7. kolovoza 1995. god. razriješila sudbinu Republike Srpske Krajine. Šef RSK Milan Martić je odmah 4. kolovoza u 16.25 sati potpisao odluku o evakuaciji srpskog stanovništva iz Krajine.Sudbina zadnjih ostataka RSK na istočnim granicama Republike Hrvatske razriješena je uz posredovanje međunarodne zajednice u Mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja 1996.-1998.

Na Redditu postoji forum posvećen Jugoslaviji, a jedan je korisnik pitao kako je izgledao život u takozvanoj Krajini između 1991. i 1995. godine. Dobio je uglavnom jednoglasne odgovore – strava i jad.

“Prilično strašno posvuda. Teritorij je bio ratna zona gotovo pola desetljeća. Uništeni su čitavi gradovi i sela. Hrvatske i druge nesrpske civile ubijale su ili protjerivale srpske snage tijekom vremena dok su kontrolirale teritorij, uglavnom 1991. i 1992. godine. Tijekom Sarajevskog sporazuma, kada je to područje bilo pod kontrolom UNPROFOR-a, borbe su uglavnom zamrle, osim topničko-raketnih napada i ograničenih hrvatskih ofenziva. Stanovništvo koje je ostalo patilo je od nestašice goriva, hrane i drugih osnovnih dobara, visoke nezaposlenosti i internog raseljavanja”, piše jedan korisnik Reddita u komentaru.

Foto: Screenshot/YouTube

‘Prokleta noćna mora’

Drugi primjećuje, tužno je što u većini svijeta devedesete godine izazivaju osjećaje melankolije i nostalgije te da je to desetljeće u mnogim aspektima stvorilo neke kulturne trendove, gospodarski rast, a zemlje poput Kine su se počele otvarati.




“Drugačije je kada za narode bivše Jugoslavije spomeneš devedesete. Bilo je to desetljeće rata, siromaštva, raseljavanja, ugnjetavanja, sankcija i jedino sjećanje koje ispliva na površinu je u obliku PTSP-a”, napisao je.

“Precizirao bih na što mislite. Koliko ja znam, Bosanska Krajina je bila prokleta noćna mora, pogotovo ako ste bili Bošnjak ili bosanski Hrvat. Bile su to zapravo četiri godine potpunog okruženja snaga bosanskih Srba i srpskih paravojnih postrojbi, neprekidnog granatiranja, gladovanja, koncentracijskih logora i bez izlaza. Unatoč tome, Bosanska Krajina se hrabro branila i na kraju počela potiskivati srpske snage. Armija BiH kasnije je u koordinaciji s Hrvatskom vojskom pokrenula simultane ofenzive koje su u potpunosti oslobodile mnoge dijelove Bosanske Krajine od srpske opsade i potpuno oslobodile Hrvatsku. Ali da, općenito noćna mora. Imao sam člana šire obitelji koji je umro od gladi. Prijatelji obitelji ubijeni u logoru Omarska”, pišu ljudi u odgovorima.

Jedan korisnik Reddita je dao šokantan odgovor, a moguće da je provokator. Rekao je da je bilo odlično, na što je dobio sarkastičan odgovor: “Da, tiskanje novca kao da sutra ne postoji”.




Uzgajivač božićnih drvaca otkrio koliko zaradi svake godine: Mnogi će se iznenaditi

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.