Foto: Reddit Screenshot

Nestvarne scene na ulicama u Srbiji: Pogledajte kako slave rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Autor: B. D.

U četvrtak je Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom podsjeća na zločin nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine, te poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama, kao i na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.

Za tu neobvezujuću rezoluciju glasale su 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19, a suzdržano njih 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa. Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala “za”. Osim Srbije, protiv su bile Rusija, Kina i Mađarska te neke afričke i azijske države poput Kube, Nikaragve, Venezuele i Azerbajdžana.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, nakon izglasavanja Rezolucije, obratio se Općoj Skupštini UN-a i rekao kako ta rezolucija u ‘bilo kojem nacionalnom parlamentu ne bi uspjela’, te da je ‘ovo jedino mjesto na svijetu da je takav dokument donijet’.

Naprednjaci širom Srbije u kolonama i sa zastavama proslavljaju rezultate glasanja u UN
byu/buducistudent inserbia

‘Ovo ni South Park ne može izmisliti’

Iako je Rezolucija usvojena Vučićeva Srpska napredna stranka predstavila je glasanje u UN-u kao pobjedu jer za njeno usvajanje nije glasalo ni pola zemalja članica. Članica koje su bile za usvajanje Rezolucije bilo je samo 16 više nego suzdržanih članica.

U Beogradu kolone automobila sa srpskim zastavama iskazuju ponos što “Srbija nije bila posramljena”, kako vlasti interpretiraju što se dogodilo na skupštini UN-a.




Objava snimke privukla je brojne reakcije na Redditu. “Ovo ni South Park ne može izmisliti”, napisao je jedan korisnik. “Slave što su bogati i što su osigurali svoju djecu i unuke. Formula uspjeha: samo se trebaš kunuti u srpstvo i imaš prava pljačkati do mile volje”, napisao je ogorčeni Srbin.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

‘Slavimo poraze već 30+ godina’

“Slavimo poraze kao da su pobjede već dobrih 30+ godina. Zaboravili jadni kako pobjeda izgleda uopće”, istaknuo je jedan korisnik. “Vidiš tu je njihov najveći uspjeh, da jedan narod uvjeri da su sve izdaje, pljačke i ubojstva zapravo zapakirani u nekakve podvige”, odgovorio mu je drugi korisnik.

Srbi likuju zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici, mediji vrište: ‘Očitali smo im lekciju’




“Svi u SNS-u, ali svi do jednog su teško moralno kompromitirani ljudi, toliko, da je upitno mogu li se uopće nazivati ljudima”, teške riječi Vučićevoj stranci je uputio jedan Redditaš.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.