AP Photo/John Minchillo, File/Guliver image

Na ulazu u UN stoji slika Hrvata trenutak pred vješanje: Spomenik u Hrvatskoj mu je srušen

Autor: N.K

Jedna od najpoznatijih slika iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi na ulazu u zgradu Ujedinjenih naroda u New Yorku, prikazuje Hrvata Stjepana Steve Filipovića, poznatog antifašista iz Opuzena. Na slici, Filipović stoji s konopcem oko vrata, prkosno dižući ruke u zrak, nekoliko trenutaka prije nego što će biti obješen u Valjevu, 22. svibnja 1942. godine.

Filipović je rođen 26. siječnja 1916. godine u Opuzenu. Kasnije se, zbog očevog posla, preselio u Valjevo gdje su ga zvali Stevan, što je izazvalo zabune oko njegovog pravog imena. Kao aktivni član Komunističke partije, organizirao je ustanak protiv Nijemaca u valjevskom kraju.

Na Badnjak 1941. godine, zarobili su ga četnici i nakon mučenja predali Gestapou. Fotografija koja je postala simbol otpora snimljena je 22. svibnja 1942. godine, neposredno prije njegove smrti.

Srušili mu spomenik u Opuzenu

Filipović je imao spomenik u Opuzenu do 1991. godine, kada je spomenik srušen po nečijoj zapovijedi.

Zanimljivo je da je Filipović ubijen na isti dan kada je u Šibeniku strijeljan Rade Končar. Filipovića su uhvatili četnici i predali Nijemcima, dok su Končara uhvatile ustaše i predale Talijanima. Oboje su bili značajni antifašisti, no zarobile su ih različite frakcije unutar okupatorskih snaga.

Kultura mira

Podsjetimo Opća skupština Ujedinjenih naroda 23. svibnja odlučivat će o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Aleksandar Vučić i Milorad Dodik tvrde da rezolucija svaljuje kolektivnu odgovornost na srpski narod, iako se u tekstu to nigdje ne spominje. O Srebrenici je bilo riječi i prije nekoliko sati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a tijekom rasprave o Bosni i Hercegovini.




U rasporedu zasjedanja Opće skupštine koji je dostupan na mrežnim stranicama UN-a stoji kako je za četvrtak narednog tjedna, u okviru 82. sjednice, planirana rasprava o dokumentu pod nazivom Međunarodni dan sjećanja i komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici iz 1995.

Najveća pljuska Srbiji do sada, Vučić izvan sebe: ‘Imamo podatke, zabili su nam nož u leđa’

Rasprava je planirana u okviru točke dnevnog reda pod naslovom “Kultura mira”.

Formalni predlagatelji rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a sponzori su tridesetak država. Iz regije su to, uz Hrvatsku, Slovenija i Sjeverna Makedonija, dok su ostali sponzori SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bugarska, Čile, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Poljska i Vanuatu.

Najava donošenja rezolucije izazvala je ogorčene reakcije u Srbiji i Republici Srpskoj.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.