Foto: Ured Predsjednika

Milanović poslao poruku Hrvatima: ‘Trebamo vodstvo koje će ući u sukob s ukotvljenim interesima’

Autor: I.G.

Predsjednik Republike Zoran Milanović obratio se okupljenima na otvorenju 26. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2024., koji se od 14. do 17. ožujka održava u Zadru. Smatra kako nema razloga da Hrvatska bude europski socijalni slučaj.

“Želim vam da se i dalje borite za izvrsnost jer to je jedini način na koji Hrvatska može napraviti razliku i ne prepustiti se prosjeku ili inerciji i računati da će nam europski fondovi kvalitativno promijeniti život i dići nas iznad nekog prosjeka, jer neće. Jedino naša ingenioznost, naše ideje i vještine će od Hrvatske učiniti zemlju koja sutra neće trebati europske fondove. To je sljedeća faza našeg razvoja”, poručio je

“To ne znači da smo sirotinja, nego se u takvoj poziciji trenutno nalazimo i naš cilj je da iz nje izađemo i da sutra mi budemo ti koji će drugima pomagati i koji će na svojim proizvodima i znanju osiguravati profit, a ponekad i ekstra profit.

Nema razloga da upravo hrvatsko maslinovo ulje ne bude jedan od tih proizvoda – nešto na čemu će se ne samo zarađivati nego jako dobro zarađivati. Međutim, za to je potrebna uređena država i vodstvo koje će to znati prepoznati i koje će, ako treba, za svoju zemlju ući u sukob s ukotvljenim interesima“, istaknuo je.

O maslinovom ulju

Podsjetio je Predsjednik Republike kako maslinovo ulje nije uvijek bilo kvalitetan i priznat proizvod u Hrvatskoj te da se to promijenilo. “Ovo što se dogodilo s maslinovim uljem u zadnjih tridesetak godina je zapravo pitanje kvalitete života, pitanje kulture srca, pitanje odnosa prema tradiciji i prema nečemu što je uvijek bilo tu, ali trebalo je naprosto neko vrijeme da se to konačno prihvati“, kazao je dodavši kako je on po tom pitanju jako konzervativan i tradicionalan.

“Na maslinovo ulje i dalje gledam na stari, tradicionalni način kao na hranu, kao na težačku esenciju. Jako je dobro što vi, za razliku od nekadašnjih dalmatinskih težaka, svu svoju robu prodajete“, poručio je predsjednik Milanović.
Manifestacija maslinara i uljara, čije dugogodišnje održavanje pridonosi poticanju i unapređenju maslinarstva u Republici Hrvatskoj te omogućuje poslovno povezivanje domaćih i inozemnih maslinara i uljara, održava se u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Stigla i Vučković

Osim predsjednika Milanovića, na svečanom otvorenju pozdravnu riječ sudionicima uputili su predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina i ministrica poljoprivrede, kao izaslanica predsjednika Vlade RH, Marija Vučković.
Drama u povijesnoj stranci: ‘On je bio zadnji dobar predsjednik, ostao gospodin do kraja’

Nakon otvorenja Noćnjaka 2024. i uručenja posebnih godišnjih priznanja laureatima zaslužnima za doprinos unapređenju maslinarstva i uljarstva, predsjednik Milanović je u pratnji domaćina obišao izlagače sajma, brojne tvrtke, obrte i OPG-ove, koji predstavljaju svoje asortimane proizvoda i usluga vezane za maslinarstvo i uljarstvo.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.