Facebook/Screenshot

Milan i Nada ne plaćaju niti jedan račun: Sagradili kuću od 120 kvadrata, evo kako se griju

Autor: I.G.

Priča o obitelji Đupovac iz Šapca, Milana i Nade, koja je prije šest godina odlučila izgraditi starinsku i zdravu kuću od slame i blata u obližnjem selu te tamo preseliti se s djecom, oduševila je Srbiju.

Svi su pohvalili mladi i vrijedni bračni par koji je doslovno vlastitim rukama, uz pomoć prijatelja, podigao svoj san od doma. Radi se o kući od 120 kvadratnih metara za koju su tada, 2017. kad su počeli gradnju, izdvojili 20.000 eura. Nada (43) i Milan (40), farmaceut i profesor tjelesnog odgoja, te njihovo troje djece (dva dječaka i djevojčica), kažu da su se navikli na ovakvu “prirodnu” atmosferu jer su već preživjeli zime u kući od slame, te su se tu uselili početkom 2018. godine.

Godinu dana prije nego što je postalo poznato da u Jevremovcu kod Šapca jedna obitelj gradi ovu neobičnu kuću, Đupovci su postali predmetom medijske pozornosti. Krov je izgrađen pod kutom od 45 stupnjeva, što znači da se snijeg i kiša ne zadržavaju na njemu.

Foto: Facebook

Stigle bale od slame

Na početku su im postavljana razna pitanja, uključujući i “Da li kopaju bazen?”, “Zašto im je temelj ravan, a ne trakast kao kod klasične kuće?”, “Hoće li trska na krovu propuštati vodu?” i slično.

Činilo se da su svi zaboravili da su nekad živjeli u sličnim kućama, koje su bile znatno zdravije od današnjih betonskih, te da je ovaj tip objekta daleko jeftiniji od kuće od cigle i betona.

Kada su stigle bale od slame, prolaznici su se pitali jesu li gradili senjak, ali kada je “nikao” dimnjak, bilo je jasno da je to stambeni objekt. Gradnju smo započeli u travnju 2017. godine i završili do Nove godine. Prije toga, živjeli smo u Šapcu, u stanu, u zgradi koja je bila vrlo bučna. Kafići, parkirališta, gužva… – prisjeća se Nada za Priče sa dušom.

Željeli su otići negdje drugdje, a kao pravi trenutak ističu razdoblje od dvije godine, dok je Nada bila na porodiljskom dopustu. Imala je vremena pretraživati internet kako bi saznala kakve kuće postoje, a koje nisu skupe. U to vrijeme su otplaćivali kredit za stan i bili su na kraju.




Foto: Facebook

Nemaju režija

“Ja sam željela drvenu kuću od oblica, s izolacijom od debelih drvenih balvana, ali to je bilo preskupo. Na kraju smo odabrali kuću od slame, gdje su zidovi od bala slame umetnuti između drvenih greda, a potom izmazani blatnim malterom u tri sloja sa svake strane. Krov je od trske, kuća je uglavnom drvene konstrukcije i malo je podignuta soklom od cigle. Sve je prirodno osim betonske ploče i hidroizolacije koju čine bitulit i kondor”, objašnjava Nada.

Struju dobivaju od sunčeve energije, preko solarnih panela. Imaju i kolektore za zagrijavanje vode u bojleru. Voda im stiže iz bunara. Griju se na drva, putem peći slične raketnim, koje su izgradili prema nacrtima organizacije “Uzume” iz Francuske.

Hrvat otkrio kako se riješiti HRT-ovih utjerivača: ‘Ma samo ovo napravi, ništa ti ne mogu’




Izolacija je dobra, a kažu da su do polovice veljače ove godine potrošili samo tri kubika drva. Nemaju televizor, ali imaju računalo i internet. Hranu pripremaju na peći na drva i na plinskom štednjaku, pišu srpski mediji.

Kuća ima 120 kvadratnih metara (po 52 u prizemlju i na katu) te 16 kvadratnih metara na verandi, pod staklom. “Naši roditelji su bili pomalo skeptični, sve im je to bilo neobično. Ljudi u Srbiji jednostavno nisu navikli na takav način gradnje”, kažu.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.