Foto: Pixabay

‘MENI SU ODBROJANI DANI, ONA ŽELI DA UMREM’! Majka i kći na sudu se spore već tri godine: ‘Nikad nisam ni u snu sanjala da će se meni ovo dogoditi’

Autor: Dnevno.hr

U javnosti se već duže vrijeme govori o nepravilnostima vezanim uz ugovore o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. U mnogo slučajeva riječ je o legalnoj pljački staraca, a situacija je tako loša da je i sam ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica priznao da sustav ne funkcionira. Riječ je o ugovorima koje vrlo lako sklopiti, ali ih je poslije gotovo nemoguće raskinuti. Kako se oni poslije provode, to nitko ne kontrolira.

Filipina Jeličić ima 85 godina i s kćeri je potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju. Sad bi ga voljela raskinuti, ali to je gotovo nemoguće jer sudski sporovi traju desetljećima.

“Nikad nisam ni u snu sanjala da će se meni ovo dogoditi, da ćemo mi tri godine voditi rat, čak sudski i da mi nećemo imati odnose. Ja sam sve mogla zamisliti – i smrt, i bolest, i starost i sve, sve, sve, potrese, ali ja to nisam mogla zamisliti, a ne mogu ni sad. Ne mogu se ni sad s tim pomiriti i zato su meni odbrojeni dani. Meni su odbrojeni dani, ne samo fizički zbog moje dijagnoze, nego duša, oni su meni dušu iščupali, ja nemam više duše, ja samo plačem”, rekla je Jeličić u razgovoru za Provjereno Nove Tv.

Ne želi u dom za starije

Nesretna žena sama i jedva pokretna živi u istoj zgradi, na istom katu, vrata do stana u kojem živi njezina kći. S kćeri je još 2018. godine sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju u zamjenu za potpunu brigu o njoj, što se, kako kaže, nije nikad dogodilo.

”Nikad, nikad mi nije u životu usisala, ručak dala, skuhala, nikada. Sedam godina mi žena čisti, možete misliti. Nije mi kupovala hranu, nije mi kuhala hranu, ništa nije ispoštovala”, kaže ona.

U ugovoru je napisano kako Jeličić ne želi u dom za starije, ali ona tvrdi kako je njezina kćer baš tamo namjeravala strpati. Prije tri godine, Jeličić je odlučila sudskim putem raskinuti ugovor, no najprije su se pokušale nagoditi.

Tri godine se spore na sudu

U ovom slučaju nije samo u pitanju obveza koja proizlazi iz ugovora, već i samog Obiteljskog zakona koji jasno kaže da se djeca moraju brinuti za starije i nemoćne članove obitelji. Dok Jeličić jedva preživljava s mirovinom od 400 eura, ne smije prodati stan vrijedan 200 tisuća eura kako bi sebi olakšala život.




Majka i kći se već tri godine spore na sudu, a kao što se vidjelo u dosadašnjim slučajevima, takve parnice traju desetljećima i rijetko koja starija osoba živa dočeka presudu.

”Ona 100 posto želi, zato odugovlači sudske procese, zato je dvaput fulala, nije došla i ona želi da ja umrem i onda ona dobiva ovaj stan”, tvrdi Jeličić koja bi prodajom stana mogla platiti privatan dom u kojem bi imala svu potrebnu brigu i skrb, no zbog potpisanog ugovora, stan više ne može prodati.

Za komentar je Provjereno pitalo i prozvanu kćer, no ona nije željela išta reći.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.