Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, Guliver Images

‘KURTI JE DOŠAO S IDEJOM DA SE POTPISUJE NEŠTO!’ Vučić nakon krucijalnog sastanka: ‘Slušao sam ga pažljivo, ali nisam ga najbolje shvatio’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio narodu nakon zajedničkog sastanka kojem su prisustvovali i Joseph Borell, Miroslav Lajčak i Albin Kurti.

Vučić se obratio iz Bruxellesa, gdje je razgovarao s europskim povjerenikom za vanjsku politiku Joseph Borell, posebnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih prištinskih institucija Albinom Kurtijem.

“Uobičajeno težak sastanak, i vjerujem da će biti još mnogo sastanak u narednom periodu. 18. bismo se trebali vidjeti u Sjevernoj Makedoniji, kada gospodin Borell posjeti regiju. Do tada bismo trebali s Lajčakom porazgovarati o stvarima za implementaciju.

‘Što se tiče mape puta, na njoj se mora raditi’

On kaže da će u dokumentu EU biti istaknuta neophodnost poštovanja prethodnih dogovora.

“Mislim da Kurti to nije bio spreman prihvatiti sada, hoće li u budućnosti vidjet ćemo. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo biti ispunjeno”, ističe on.

Vučić kaže da za razliku od medijskih priča nije bilo ničega posebnog na razgovorima.

“Kurti je došao s idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacijski plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj se mora raditi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ZSO, koju netko ne želi da ispuni”, kaže on.




‘Kako krenemo raditi, tako stanemo’

“Govorili su da sam došao potpisati. Ma pustite gluposti, ali hvala na pitanju, pošto sam vidio da se vodi kampanja protiv ZSO i o tome ću govoriti sutra da vide ljudi što je potpisano. Tu postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja. Ako to netko ne razumije, onda ne razumije realnost. Ako nekome padne na pamet da ukine platni promet, evo pitam kako ćemo plaćati plate liječnicima, profesorima”, pitao je on.

On kaže da u okviru potpisanih principa ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornih planova…

“Zato sam pažljivo slušao Kurtija, ali to su obaveze koje moraju biti ispunjene. Ne zaboravite da je Europsko vijeće 23. ili 24, i oni žele imati izvještaj do tada je li nešto postignuto, i onda će se u skladu s time odnositi prema našim europskim integracijama, i jednih i drugih”, kaže Vučić.




Ističe i da još uvijek nema mape puta, i da se na njoj mora raditi.

“Kako krenemo raditi, tako stanemo. I svo vrijeme se priča o implementaciji, polako ljudi. Netko je mislio da će za jedan dan da ide potpis na nešto. Ozbiljan i dug proces. Zato ću otkazati dio putovanja u inozemstvo, da bi se spremio za razgovor s Lajčakom, da ne budemo prokazani 23. ili 24 – kazao je on.

‘Slušao sam ga pažljivo, ali nisam ga najbolje shvatio’

Novinaru, koji ga je pitao na engleskom je li spreman priznati Kosovo, rekao da je Srbija dio UN, a da Priština nije.

“Mi smo uvijek poštovali Povelju UN, i naš Ustav. Hvala vam veliko”,  kratko je rekao on.

Vučić kaže da Priština ima odlične timove, i da su se hvalili kako su pobijedili Jeremića i Tadića.

“Nisu oni, već Amerikanci i Europljani. Ali polako, ne ide to tako lako kako su oni zamislili”, rekao je on.

Istaknuo je i da je Kurti iznio objašnjenje i da je spreman govoriti o pravima manjina, ali ne posebno Srbima.

“Slušao sam ga pažljivo, ali nisam ga najbolje shvatio. Hvala vam, živjela Srbija”, zaključio je Vučić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.