Foto: Screenshot/RTL

Kolinda konačno otkrila vraća li se u politiku: ‘Ja uvijek kažem, nikad ne reci nikad’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je prisustvovala skupu podrške Ukrajini u Zagrebu te i sama dala podršku zemlji koja se već dvije godine bori protiv ruske agresije. Otkrila je, ovaj dan doživljava posebno emotivno jer je i sama među Ukrajincima stekla brojna prijateljstva.

Kaže, putem aplikacija prati svaki put kada je tamo uzbuna, a netko je izračunao da su Ukrajinci u gradovima u dvije godine proveli 3000-4000 sati u podrumima i skloništima. “To je nekoliko mjeseci izgubljenog života, izgubljena mladost”, rekla je bivša predsjednica te sve to povezala s iskustvom rata u Hrvatskoj.

“Kod nas imamo transgeneracijsku traumu koja se prenosi s roditelja, pa čak djedova i baka, na djecu koja nikad nisu doživjela rat, a proživljavaju PTSP. U tom smislu nastojimo pomoći Ukrajincima što god je moguće više s iskustvom koje smo stekli u ratu. Nadamo se da će rat završiti što je moguće prije i da ćemo onda prionuti obrani i ponovnoj izgradnji Ukrajine i procesu ponovne pomirbe i reintegracije”.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Grabar Kitarović: Samo Ukrajina će odlučiti hoće li na pregovore

Naglasila je da o potencijalnim pregovorima moraju odlučiti samo Ukrajinci te da ne može predvidjeti kada bi se to moglo dogoditi. Crta bojišnice stoji, kaže Grabar Kitarović.

“To može potrajati i duže vrijeme jer Ukrajinci nemaju tu vrstu i količinu oružja koja bi bila potrebna da probiju ruske obrambene linije na kojima su se utvrdili. Ukrajina se, naravno, ne može stati boriti jer ako se to dogodi, sutra je ne bi bilo. Ali ako se Rusija stane boriti, imat ćemo mir”, smatra.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vraća li se u politiku?

Zatim je novinarima odgovorila i na zanimljivo pitanje, sprema li povratak u hrvatsku politiku. “Ne razmišljam u ovom trenutku uopće o politici i ne vidim se u hrvatskoj politici u ovom trenutku barem i ove godine. A što život dalje nosi… Uvijek kažem, nikad ne reci nikad. Ali to ne znači da nešto planiram, nego ne želim da na kraju ispadne da netko kaže da sam lagala”, poručila je Grabar Kitarović nakon skupa.

Istaknula je da politika nikad nije bila njezina posebna ljubav te da više voli ovo što trenutno radi, a to je područje međunarodnih odnosa i geopolitika.
Ipak, ne žali za pet godina koje je provela na Pantovčaku kao predsjednica Republike. “Ne možete nikad žaliti za svojim životom. Prošlost se ne može promijeniti, ali na budućnost uvijek možete utjecati”, smatra Grabar Kitarović

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.