Screenshot

KAŽNJENI SU, STIGLA PRESUDA MILOŠEVIĆEVIM OBAVJEŠTAJCIMA! Slobinim ljudima od povjerenja Haag nakon žalbe podebljao kazne

Autor: I.G.

Nasljednik bivšeg Haaškog tribunala (ICTY), takozvani mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću izrekao je pravomoćnu presudu i kaznih ih s 15 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu tužiteljstva i zaključilo da su Stanišić i Simatović sudjelovanjem u udruženom zločinačkom poduhvatu izvršili deportaciju, prisilno premještanje, progon i i ubojstva.

Poslije prvostupanjskog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivnje, ali je Žalbeno vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužiteljstva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da prvi put za zločine u BiH u potpunosti obnovi suđenje, a ponovno suđenje započelo je u ljeto 2017. godine.

Mehanizam je u junu 2021., nakon obnovljenog postupka, donio prvostupanjsku presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za sudjelovanje u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.

U žalbenom podnesku su Stanišić i Simatović zatražili od Mehanizma da ukine presudu i da donese odluku da nisu krivi ili da im smanji kaznu. Tužiteljstvo je zatražilo da budu proglašeni odgovornim kao članovi UZP-a te krivi za zločine u drugim mjestima iz optužnice u BiH i Hrvatskoj.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.