Guliver Image/Ilustracija

Kakva ‘bomba’ iz NATO-a, prekretnica u Ukrajini: ‘Ma došlo je vrijeme, gađajte ih’

Autor: I.G.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, pozvao je članice saveza da dozvole Kijevu upotrebu oružja za napade na vojne ciljeve unutar Rusije. U intervjuu za Economist, Stoltenberg je podržao ideju nakon što je Velika Britanija već dala Ukrajini dozvolu da koristi njihovo oružje, poput dalekometnih projektila Storm Shadow, za napade na ciljeve na Krimu i u Rusiji. Ovaj potez uslijedio je nakon apela ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za korištenje zapadnog oružja na ruskom teritoriju.

Dok je Bijela kuća prvobitno reagirala negativno, američki državni tajnik Antony Blinken je, prema New York Timesu, predložio da SAD dopusti Ukrajini korištenje američkog oružja za napade na vojne ciljeve u Rusiji.

Stoltenberg je, zapravo, reagirao na nedavni apel ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da im se dopusti korištenje zapadnog oružja za gađenje vojnih ciljeva na teritoriju Rusije. Bijela kuća tada je na to reagirala negativno, ali je NYT objavio da je američki državni tajnik Antony Blinken nakon svog zadnjeg boravka u Kijevu “predložio da SAD dopusti ukrajinskim vojnicima uporabu američkog oružja za napade na vojne ciljeve u Rusiji”.

Međutim, John Kirby iz Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a ponovio je da Amerika ne podržava korištenje svog oružja za napade unutar Rusije. Zbog uspjeha ruske ofenzive u regiji Harkiva, koja se nalazi blizu ruske granice, NATO razmatra ovu mogućnost. Stoltenberg smatra da je nedostatak dozvole Ukrajini da napada vojne ciljeve u Rusiji jedan od razloga ruskih uspjeha. Ističe da je vrijeme da NATO preispita svoj stav po ovom pitanju.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Andrew Kravchenko

Reakcija Kremlja

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da su te najave o korištenju zapadnog oružja na teritoriju Rusije “neodgovorne” te vode ka eskalaciji sukoba, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno je za rusku agenciju TASS kazao da Ukrajina već i bez tih najava “koristi zapadne projektile” za napade na ruski teritorij.

Prema Stoltenbergu, treba imati na umu da se radi “o agresiji Rusije na Ukrajinu, tako da se Ukrajina ima pravo braniti. A to uključuje napade na mete na ruskom teritoriju”. Doduše, rekao je da NATO “neće sudjelovati u sukobu”. Naime, bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je NATO da dopusti obaranje ruskih projektila i bespilotnih letjelica koje napadaju ciljeve u Ukrajini.

Američka duboka država otvorila novo bojno polje: Najopasnije neprijatelje prisilili na savez




Stoltenberg smatra da to ne treba činiti jer to dovodi NATO u izravni sukob s Rusijom, što se ne smije dogoditi. Napomenuo je da je zadatak “spriječiti da ovaj rat eskalira u sukob između Rusije i NATO-a u Europi”. Prema Stoltenbergovim riječima, NATO ne namjerava izravno sudjelovati u ratnim sukobima – bilo s teritorija zemalja članica, bilo u Ukrajini. Stoltenberg je rekao da NATO ne namjerava slati svoje trupe u Ukrajinu. No Stoltenberg je upozorio Rusiju, o čemu najviše pišu ruski prorežimski mediji, da bi se NATO mogao pozvati na članak 5 koji govori o kolektivnoj obrani – u slučaju ruskog kibernetičkog napada na neku od zemalja Saveza, rekao je u intervjuu za Economist.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.