Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jeste li primijetili neobičan detalj na fotografiji s Kolindom: ‘Samo da pojasnim neke stvari’

Autor: B. D.

Počela je konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora, koju je za danas u 11 sati sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović.

Na današnjoj sjednici saborski zastupnici će izabrati predsjednika i potpredsjednika Sabora te članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Sjednicu je ovim riječima otvorio dosadašnji predsjednik Sabora Gordan Jandroković: “Čestitam zastupnicama i zastupnicima na izboru. Posebno pozdravljam mandatara Andreja Plenkovića i članove Vlade”.

Jandroković je ponovno izabran za predsjednika Sabora, a za to je i bio jedini kandidat. “Za izbor predsjednika Sabora podnesen je jedan prijedlog”, naveo je Jandroković koji je danas sa 144 glasova “za” i 6 “protiv” po treći put postao predsjednik Sabora.

Milanović se nije pojavio

U Saboru su danas počasno sjedili bivši predsjednici Republike Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, koji su zajedno sjedili u saborskoj klupi. Nije se pojavio aktualni predsjednik Republike Zoran Milanović.

Jandroković opet izabran za predsjednika Sabora: ‘Živimo u opasnom povijesnom razdoblju’

Milanović nije došao ni na konstituirajuću sjednicu 2020. godine, što je bio prvi slučaj da predsjednik države nije sudjelovao na konstirajuću sjednicu Sabora.




Uoči konstituirajuće sjednice 2020. godine Milanović je na Facebooku objasnio zašto ne planira doći na sjednicu. “Samo da pojasnim neke stvari u vezi s konstituirajućom sjednicom našeg Sabora: Razlog da ne dođem na sjednicu nalazi se isključivo u domeni mojeg shvaćanja uloge i položaja Hrvatskog sabora – položaja neovisnosti o Predsjedniku. To je sve i to je, ujedno, i afirmativno i dobronamjerno prema Saboru. Čitam kako su do sada “svi predsjednici dolazili” i kako je “ovo prvi puta da predsjednik ne dolazi”. Točno. Tuđman je dolazio i čvrsto stranački nadzirao rad Sabora, često i izvan i iznad okvira tadašnjih (velikih) ustavnih ovlasti predsjednika. Predsjednici/a Mesić, Josipović i Grabar Kitarović su dolazili iz svojih razloga, u koje ovdje ne ulazim, ali vjerujem da su bili dobronamjerni. Moj stav je različit”.

 




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.