Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

‘JE LI I VUKOVAR GENOCID?’ Predsjednik oštro odgovorio: ‘Živjet ćemo u talogu političke korektnosti ako se te stvari ne raščiste’

Autor: N.K

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odgovorio je iz Komiže na prozivke zbog ranijih izjava o genocidu u Srebrenici.

U Komižu je stigao na ratnom brodu.

Rekao je kako Srebrenica jest genocid, ali da ne želi da mu netko određuje što će reći i da unatoč tome treba raditi razliku među zločinima jer bismo onda za holokaust trebali naći puno teži naziv.

Dotaknuo se i ministra Banožića, poručio je kako bi njegove postupke trebala istražiti Zlata Hrvoj Šipek.




Referendum

Komentirao je i Mostov referendum o “ukidanju stožerokracije”.

“Ima dva segmenta. Prvi je ustavno pitanje o čl. 17 kad se odlučuje o privremenoj suspenziji ljudskih prava i sloboda. Ustav je i dosad bio vrlo jasan, svima osim HDZ-u i nekolicini ustavnih sudaca.

Mislim da drugi dio nije najspretnije smišljen i da se zadire u područja odnosa između zakonodavne i izvršne vlasti i da bi Ustavni sud mogao ta referendumska pitanja proglasiti nedopuštenima”, rekao je predsjednik o drugom referendumskom pitanju. Poručio je da on neće dati svoj potpis.




“Već godinu i pol imamo stožerokraciju”, rekao je Milanović, navodeći da bi se o tome trebalo odlučivati u saboru.

“Antivaksere ne podržavam. To ne da nisam, nego sam među prvim svojim primjerom pokazao”, dodao je.

Prozivke zbog Srebrenice

“Nije dovoljno zvati se Hadžić ili Hodžić da se govori u ime bošnjačke manjine u Hrvatske. Što je meni taj gospodin spočitao u svoje ime ili njih nekoliko”, rekao je Milanović u pokušaju da delegitimira pojedine kritičare.

Nakon toga detaljno je pojasnio što je točno mislio kada je govorio o stavovima Dodika prema Srebrenici.

“Ne postoji službeno Sarajevo, postoji samo jedna od tri strane, koja govori ono što ostale strane ne podžravaju. Nisam rekao ništa zlonamjerno. Hrvati imaju jedan osjetljiv stav prema optužbi za genocid. Jedna druga strana se pokušava napraviti žrtvom što jest, ali treba imati mjeru. Ovo nije službeno Sarajevo, nego čaršija. Oni licitarju mrtvima, pokušavaju napraviti veću žrtvu od svog naroda nego što jest. Nije sve isto, to je laž”, rekao je predsjednik i dodao:

“Ako je, dajte svima petice, nema povijesti, nema kauzalnosti. Nekoga siluju ili slomi nogu, zar je to isto? Srebrenica je grozan zločin i govorio sam o Srebrenici kao genocidu. Ali neki bi željeli određivati svaku riječ koju ćeš reći. Isto kao Pupovac koji je etnobiznismen, a ne predstavnik Srba. Živjet ćemo u talogu političke korektnosti ako se te stvari ne raščiste. Onda je po tome i Jasenovac genocid. Je li Vukovar genocid? Nikad ne govorimo da je to genocid jer imamo neku mjeru. A grad je sustavno uništavan dva mjeseca. Jel to djelovanje sa ciljem da se cijela grupa ili njezin dio eliminira i pobije? Ima li tu elemenata za razgovor o genocidu? Želite li da to postane službena politika. Ako sve bude genocid, moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaki zločin isti niti je svaki borac isti. Kakav god da je, Dodik je predstavnik Srba u BiH. Etnobiznismena mi je do ovdje. Srebrenica je genocid, ali onda za druge zločine moramo smisliti teže ime”, poručio je Milanović.

Banožić

Novinari su ga pitali i o ministru Banožiću i dnevnicama koje nekoliko vojnika nije dobilo.

“Ovaj lopov ne želi isplatiti neke dnevnice. Ponašaju se kao da je to privatno. Ako si tako hrabar, onda mu ukradi i plaću. To je zloupotreba položaja, a to bi trebala istražiti Zlata Hrvoj Šipek. Ali sustav je kontaminiran”, zaključio je Milanović.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.