Foto: Civilna zaštita

Ipak ima štete nakon jakog potresa kod Slunja: ‘Pukotine su na stropu, zidovima, stubištu’

Autor: M.P.

Seizmografi Seizmološke službe RH su danas u 5 sati i 38 minuta zabilježili prilično jak potres s epicentrom oko 15 km južno od Slunja. Magnituda potresa iznosila je 4.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V-VI stupnjeva EMS ljestvice.

Potres se osjetio diljem Hrvatske, najviše u Lici i središnjoj Hrvatskoj. Dojave građana o potresu zaprimili su županijski centri 112 Zagreb i Karlovac. Dojave o ozlijeđenim osobama nije bilo, no izgleda da je nastala materijalna šteta. Kako navodi Ravnateljstvo civilne zaštite, prema naknadno zaprimljenim informacijama u vezi potresa kod Slunja, zabilježena je manja materijalna šteta.

Služba civilne zaštite Karlovac je od načelnika općine Rakovica zaprimila informaciju o oštećenju stropa u crkvi Sv. Jelene i dimnjaka na zgradi stare općine u Rakovici. Na teren su upućeni statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo. Za sada nije bilo drugih dojava o štetama.

Župnik: Bilo je kratko, hvala Bogu

“Došlo je do manjeg oštećenja na crkvi Svete Jelene Križarice, ali nije ništa strašno – nastale su pukotine na stropu, bočnim zidovima, ćoškovima, stubištu. Trebaju doći stručnjaci iz Zagreba, pa ćemo vidjeti”, izvijestio je Pavo Martić, župnik iz Rakovice za Kaportal.




Rekao je da je ista crkva također u potresu prije nekoliko godina pretrpjela manja oštećenja. “Ona je inače u dobrom stanju kao građevina. Za rata je bila porušena, a nakon rata je obnovljena”, dodao je.

Kazao je da je osjetio potres. “Bilo je jako, ali kratko, hvala Bogu”, komentirao je i dodao da je zemljotres iznenadio župljane, ali da nije čuo da bi netko pretrpio štetu na kućama ili gospodarskim objektima.

Ljudi se prepali: Tutnjanje kao grmljavina

Korisnici EMSC-a navode kako potres nije bio ugodan, a osjetio se i u Karlovcu, Otočcu, Slunju, ali i u Bosni i Herecegovini.

Ovo su neki od komentara na stranicama EMSC-a: “Krevet se pošteno ljuljao”; “Trajalo je nekoliko sekundi”; Tutnjava”; “Dobro zaljuljalo”; “Probudilo nas”; “Dosta je treslo, probudilo me”, “Bome smo se ljuljali”; “Uh, baš se zaljuljalo, probudilo me škripanje i zveckanje”; “Probudilo me, tutnjanje kao grmljavina”; “Kratko, ali jako ljuljanje cijele kuće”; “Škripa po kući!”.

Jak potres uzdrmao područje kod Slunja, osjetio se širom Hrvatske: ‘Cijela kuća se zaljuljala’

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.