Marko Prpic/PIXSELL

ŽIVI ZID SE BOJI: Hoće li euro postati novi švicarac!?

Autor: Hina

Zastupnici Živog zida istaknuli su u petak u saborskoj raspravi, braneći svoj prijedlog izmjena Zakona o deviznom poslovanju, kako je valutna klauzula “zavila u crno” 100 tisuća građana Hrvatske i da traže njeno ukidanje.

“Živi zid želi riješiti problem u korijenu i spriječiti u budućnosti bilo kakav novi slučaj franak na način da se krediti mogu davati samo u kunama i plaćati u kunama. Tim prije jer bi prema brojnim najavama uskoro euro mogao postati novi švicarac”, kazao je Branimir Bunjac predstavljajući prijedlog Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e.

Podsjetivši na slučaj kredita u švicarskim francima Bunjac je kazao da je valutna klauzula prouzrokovala “najviše zla građanima i stotine tisuća hrvatskih građana i desetine tisuće obitelji zavila u crno”.

Predloženi zakon, istaknuo je, prvenstveno ima cilj zaštititi hrvatske građane, a ne banke koje valutnom klauzulom sav rizik poslovanja prebacuju na potrošače.

“Valutna klauzula je potrebno ukinuti prvenstveno iz razloga jer Hrvatska ima svoju vlastitu valutu, a to je kuna i trebamo težiti čim većoj monetarnoj suverenosti, znači, čim većoj korištenju te kune, a čim manjoj upotrebi stranih valuta”, dodao je Bunjac.

“Nekad se zemlje porobljavalo silom, oružjem, a danas se porobljava kreditima, dužničkim ropstvom, a zemljama upravlja dugom”, ustvrdio je Ivan Pernar.

Ivan Vilibor Sinčić istaknuo je pak da je pitanje valutne klauzule pitanje hrvatskog suvereniteta.




HNS-ov Stjepan Čuraj kazao je da bi ukidanje valutne klauzule značilo vraćanje u dobra Jugoslaviju krajem 80-ih kada je inflacija iznosila 2.600 posto i kada su građani sami poslovali u njemačkim markama.

“Osim toga ukidanjem valutne klauzule poskupjeli bi krediti u kunama , te građani ne bi uopće mogli praktički ni dizat kredite i cijeli sustav bi pao”, kazao je.

HDZ-ova saborska zastupnica Grozdana Perić podsjeća da 83 posto građana ima štednju u stranoj valuti, uglavnom u eurima te da bi se ovakvim prijedlogom zakona između ostalog anulirala štednja građana.




“To je druga strana medalje o kojemu ovaj prijedlog zakona ne govori”, rekla je.

HDZ-ova Dragica Vranješ upozorila je da nema procjene učinka propisa i da bi mogao puno više štetiti građanima nego biti na korist.

Zastupnici su raspravili i godišnje izvješće Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za 2017. godinu pohvalivši rad agencije te istaknuvši da se potvrdila kao ključna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva.

HAMAG-BICRO je tijekom 2017. godine proveo 1595 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti preko 5 milijardi kuna, od čega dodijeljena bespovratna sredstva iznose 1,9 milijardi kuna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.