VERBALNI OKRŠAJI: Glogoški: ‘Razumijem ljude koji su plinske boce iznijeli na ulicu’, Vidović: ‘To je teroristički čin’

Autor: T. Pšenko

"Status branitelja mogu revidirati samo ministarstva obrane i unutarnjih poslova", izjavila je Vesna Nađ dodavši da je dugotrajno i nimalo lako dokazati tko je bio lažni branitelj.

Predsjednik Udruge stopostotnih vojnih invalida Đuro Glogoški, potpredsjednik Saborskog odbora za ratne veterane Franko Vidović (SDP), član Odbora Zvonko Milas (HDZ) te zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ gostovali su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Okosnica njihova razgovora bila su ključna pitanja koja se vežu uz prosvjed branitelja i dosadašnja dva sastanka branitelja i Vlade.

Đuro Glogoški istaknuo je zašto branitelji više ne žele razgovarati s ministrom Predragom Matićem. Kako tvrdi, “nije pošteno da Milanović kao voditelja pregovora postavlja Matića koji je jedan od razloga prosvjeda”. Što se tiče dijaloga između branitelja i predstavnika Vlade, Milas je izjavio da treba razgovarati: “Da je razgovora bilo na vrijeme, problema ne bi bilo. Da Vlada nije ignorirala prvo pismo upućeno zbog izjave Bojana Glavaševića, sve se moglo riješiti”, rekao je Milas.

Glogoški je podsjetio da uslijed dosadašnjih razgovora s Milanovićem, Matićem i Kotromanovićem nije došlo do značajnih rješenja. “Šator će ostati još dugo”, istaknuo je Glogoški ističući da do dogovora nije došlo, no branitelji su barem imali priliku predstaviti svoje probleme premijeru. Glogoški je bitnim istaknuo zahtjev za objedinjavanjem svih Zakona o braniteljima te potrebu objavljivanja registra agresora. “O ljudima koji su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku se šuti, ali postoje djelatnici HZMO-a koji o tome mogu posvjedočiti. Ti su agresori ostvarili prava iz Zakona o mirovinskom osiguranju”, izjavio je te potvrdio da su se s ministrom Kotromanovićem našli prije službenog sastanka s predstavnicima Vlade:

Našli smo se sinoć. Nazvao nas je možemo li se sastati. Ne znam da je Matić bio pozvan”, rekao je Glogoški dodavši da su na sastanku bili Kotromanović, Josip Klemm i Dražimir Jukić.

“Obrana” Vesne Nađ i pitanje plinskih boca

Zamjenica ministra branitelja, Vesna Nađ, čiju ostavku uz Matića i Glavaševića branitelji također traže naglasila je da Zakon o općem oprostu postoji. “Ovo što govori Glogoški je nemoguće. U članku 10. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji, to je onemogućeno. Svi oni koji su sudjelovali u agresiji na RH ne mogu ostvariti niti invalidninu, niti mirovinu”, rekla je Nađ na što se nadovezao Franko Vidović:

“Republika Hrvatska je uređena država i vjerujem da se ratnim zločinima treba baviti pravosuđe. Registar branitelja objavljen je kao popis časnih ljudi”, izjavio je Vidović na što mu je Glogoški rekavši odgovorio da je bio protiv toga te da smatra da se nisu trebala objavljivati imena bez pojedinačnih pristanaka. Prema Vidovićevu mišljenju, ultimatumima se ne postiže ništa, kao ni nerazumnim djelima kao što je primjer postavljanje plinskih boca na Savsku cestu, što je Vidović nazvao terorističkim činom za koji nema opravdanja.
“Kada dobijete informaciju da se 100-postotni invalidi nalaze u crkvi, da je hrvatska policija upala u crkvu da se obračuna s njima, kako ćete reagirati ako se radi o vašim prijateljima i suborcima?” uzvratio je Glogoški pitanjem na Vidovićev komentar dodavši da plinske boce nisu bile prihvatljive, ali da razumije ljude koji su ih na ulicu iznijeli.

Pitanje lažnih branitelja i opskrbnine

Milas je komentirao pitanje o 150 000 lažnih branitelja izjavivši da lažnih branitelja nema, nego je riječ o kriminalcima koji su se “uvalili” u registar, na što se nadovezala Nađ:
“Status branitelja mogu revidirati samo ministarstva obrane i unutarnjih poslova”, izjavila je dodavši da je dugotrajno i nimalo lako dokazati tko je bio lažni branitelj.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata objedinio je sva prava. Neki od zahtjeva poput opskrbnina i udžbenika mogu se vratiti u taj zakon. Što se opskrbnina tiče to znači da oni koji imaju veću obitelj, dobit će manji iznos naknade. Zato će se moći odlučiti hoće li ostati u sustavu socijalne skrbi ili će opskrbninu dobiti iz Zakona o braniteljima”, zaključuje Nađ. Što se tiče opskrbnine, Milas je izjavio da je riječ o pomoći braniteljima u teškoj životnoj situaciji, ali “vraćanjem u sferu socijalne skrbi povrijeđen je dignitet branitelja”, izjavio je Milas.

“Riječ je o ljudima koji su nezaposleni jer nisu sposobni za rad. Od 6000 branitelja, njih 1500 više ne mogu dobivati opskrbninu prelaskom u sustav socijalne skrbi“, nadovezao se Glogoški kojemu je Nađ odgovorila da je opskrbnina ušla u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji 2001. godine. Vidović pak smatra da bi opskrbnine trebale biti u ministarstvu, ali pod drugim imenom.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.