Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Tko je misteriozni Davor zbog kojeg gori u Vladi? Ujedno je desna ruka Obuljen Koržinek

Autor: Iva Međugorac

Misteriozni Davor, ime je koje se provlači od početka afere na zagrebačkom Geodetskom fakultetu, a oni upućeni u tematiku svjedoče da bi baš on mogao biti tajna veza između ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i ekipe sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta.

Kao što je poznato nastavno na ovu aferu policija je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja upala u Ministarstvo kulture, ali i domove visokorangiranih kadrova iz ovog resora, a pretresi su vezani sa slučajem 3D skeniranja kulturne baštine koje su geodeti po nalogu Obuljen Koržinek provodili na potresom pogođenim područjima.

Među istražiteljima se od jutros može čuti kako je policija uz ostale upala i u dom glavnog konzervatora Ministarstva kulture Davora Trupkovića koji slovi za desnu ruku ministrice Obuljen. ”Ona je morala paziti sa kime ima posla, i voditi računa o tome što potpisuje i teško da će u ovom slučaju uspjeti izbjeći odgovornost”, komentira naš sugovornik te dodaje da je Trupković bio intenzivan sudionik posla između geodeta i Ministarstva kulture.

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Tko je zapravo Trupković?

Koncem siječnja dotični je s ministricom na saborskom Odboru za obrazovanje stajao u obranu posla kojega je Ministarstvo sklapalo s geodetima tvrdeći da je to bio sjajan podvig kojega su obavili stručnjaci s Geodetskog fakulteta. Dobro je poznato da je to posao koji se obavljao pod vodstvom bivšeg dekana Almina Đape i profesora Boška Pribičevića koji su osumnjičeni za pronevjeru europskog novca, zbog čega su dva i pol mjeseca proveli u istražnom pritvoru pa se po vladajućim redovima sumnja da ovaj dvojac ne misli potonuti sam te da bi za sobom mogli povući i Trupkovića i Obuljen.

Trupković je inače dugogodišnji zaposlenik Ministarstva, a u tom resoru skrasio se u mandatu bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kada je radio kao pomoćnik ministra. Po dolasku Nine Obuljen Koržinek on zadržava svoju poziciju u ministarstvu kulture, a zatim od 2021.godine preuzima funkciju ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Na tome se njegov karijerni uzlet nije zaustavio pa je u veljači 2022. godine preuzeo poziciju glavnog konzervatora Ministarstva kulture što također ponešto govori o njegovoj bliskosti s ministricom Obuljen Koržinek koja je u prvu Vladu premijera Andreja Plenkovića ušla kao njegov izravni odabir.




Pitanje je gdje će afera dovesti

Kada je riječ o aktualnim pretresima tu bi se još moglo doznati štošta, smatra se to i u vladajućim redovima, a takva smatranja ne čude kada se zna da su u tijeku intenzivni pretresi i izuzimanja e-mail korespodencije te mobilnih uređaja. Domovi se pretresaju i nekolicini zaposlenik iz Sektora za financije te zaposlenika iz Glavnog tajništva Ministarstva. Nije tajna da je u ovom slučaju sporan transfer sredstava iz Fonda solidarnosti na račun Ministarstva. Ta su sredstva po tome preko računa fakulteta završavala u džepovima Đape i Pribičevića, a za učinkovitu provedbu sporazuma u ime ministarstva bio je zadužen Trupković kojega i u HDZ-u nazivaju glavnim krivcem za ovu aferu te da je zbog toga još prije nekoliko tjedana izgubio ministričino povjerenje.

Ministrica reagirala na lešine svinja na cesti: ‘Neki političari ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave životinje bez razloga’




Dok se po HDZ-u polemiziralo Đapo i Pribičević su očito ponešto otkrivali istražiteljima jer se i iz njihova kruga moglo čuti da nije jasno kako su samo oni obuhvaćeni istragom, a ministrica i njezini suradnici nisu osumnjičeni. U kojem će se smjeru istraga proširiti i koga će sve obuhvatiti za sada nije poznat, ali je zato poznato da ova afera stiže u iznimno kompleksnom trenutku, dan uoči velikog oporbenog prosvjeda, od kojeg strahuju u Vladi premijera Plenkovića koji nije ravnodušan ni prema onome što se rađa u Ministarstvu kulture.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.