hak

Tjedan europske mobilnosti: ‘Osnaživanje kvalitete i sigurnosti svih sudionika u prometu’

Autor: Hina

Hrvatski autoklub predstavio je u utorak, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti, modele za razvoj zaštitne infrastrukture na hrvatskim cestama i procjenu rizika na autocestama A3 i A4, pri čemu je naglašena visoka razina sigurnosti na hrvatskim cestama.

Voditelj ureda za sigurnost cestovnog prometa pri HAK-u Krešimir Viduka rekao je kako su ciljevi ovogodišnjeg Tjedna mobilnosti razvoj energetski učinkovite mobilnosti u urbanim centrima i općenita sigurnost u prometu.”Razvijanjem projekata poboljšavamo infrastrukturu naših cesta, a to u budućnosti znači osnaživanje kvalitete i sigurnosti svim sudionicima u prometu”, naglasio je Viduka.

U razvoju projekata pomoći će Europska povelja za sigurnost u prometu, koju vodi Europska komisija, a služi kao javni servis svim građanima Europske unije da zajedničkim naporima uz državne institucije pomognu u razvoju i poboljšanju prometne sigurnosti.

Predstojnik Zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti Marko Ševrović predstavio je analizu rizika na dionicama autocesta A3 i A4, koje su najprometnije tijekom turističke sezone.

Slovenski projekti za mlade vozače

Rezultat analize pokazao je da su na tim relacijama ceste iznimno ili vrlo sigurne, no napominje kako bi se ulaganjem 60 milijuna kuna u problematične dijelove cesta dugoročno uštedjelo preko 500 milijuna kuna, a ujedno bi se spasili mnogobrojni životi sudionika u prometu.

Na skupu su sudjelovali i stručnjaci iz Slovenije, koji su predstavili svoja iskustva i ideje vezane za sigurnost u prometu, ponajviše mladih vozača.




Jure Kostanjšek iz Auto-moto saveza Slovenije predstavio je projekt cestovnog poligona, gdje svi mladi vozači moraju završiti tečaj sigurne vožnje nakon dvije godine vozačkog iskustva, koji se pokazao kao odličan trening u lošijim uvjetima vožnje.

Barbara Slaček iz slovenskog Zavoda VOZIM, predstavila je jedan od poznatijih projekata u susjednom državi pod imenom “Heroji u pidžamama”, gdje invalidi, volonteri i poznate ličnosti prevoze mlade iz noćnih izlazaka kući, kako bi izbjegli upravljanje vozilom u alkoholiziranom stanju.

Oba projekta su od 2008. godine smanjila za gotovo upola broj automobilskih nesreća i smrtnost mladih vozača u Sloveniji.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.