Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Tajni svijet Milanovića i Plenkovića: Evo kakve su osobe predsjednik i premijer privatno

Autor: Iva Međugorac

Da su u političkoj areni ljuti neprijatelji za premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića zna se otkako su stasali u najutjecajnije političare u državi. No, kako tvrde upućeni rivalstvo među njima dvojicom krenulo je znatno ranije, još dok su i jedan i drugi pod palicom bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića karijere počinjali graditi u Ministarstvu vanjskih poslova. I mimo toga, upućeni će reći kako su Milanović i Plenković dva sasvim različita karaktera.

Još od rane mladosti Plenković je kako tvrde upućeni bio ambiciozan, pomalo štreberski tip koji je vodio računa o svojem ponašanju njegujući fine manire, dok se za Milanovića kaže da je tipični ‘dečko s ulice’, fajter čiju je inteligenciju od mladosti bilo nemoguće osporiti mada on nikada nije pretjerano naglašavao svoju sposobnost. Baš kao i danas, predsjednik je u mladim danima bio spontan tip.

Spontano ili ne, Plenković je kažu oni koji ga godinama znaju u mladosti bio veliki šarmer kojega su žene obožavale, no srce mu je osvojila diplomirana pravnica Ana Maslać Plenković iz Dubrovnika koja je u trenutku kada su se upoznali radila kao šefica Službe za pravne poslove i ljudske potencijale u Hrvatskom saboru u kojem je Plenković tada obnašao dužnost zastupnika. Uz devet godina mlađu pravnicu hercegovačkih korijena šarmer Plenković odlučio se skrasiti u braku u kojem su dobili troje djece. Mada je Plenković već godinama u središtu medijske pažnje njegova Ana odlučila je ostati samozatajna pa se stoga o njoj niti ne zna previše osim što je poslovni suradnici opisuju kao kvalitetnu kolegicu koja je ujedno njegovala tradicionalne vrijednosti. Ujedno je i praktična vjernica kojoj Crkva u životu znači jako puno.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Plenković sedam godina nije izašao

Mora da gospođi Plenković puno znači i potpora njenog supruga koji svo svoje slobodno vrijeme, kojeg nema previše pokušava provesti u krugu obitelji što je potvrdio i u jednom od posljednjih razgovora za Mediaservis. ”Vi morate paziti na sve i nije mi jasno kako bilo tko dolazi u poziciju da ne pazi o svemu. Mora se paziti o svemu i to je ključ. Ja nisam izašao navečer u Zagrebu u sedam godina osim na neke ekstra službene situacije. Ne nema na što ne pazim i to je normalno da se tako ponašamo jer su takva vremena da ljudi moraju biti oprezni. I zato uvijek pitam ljude – Ima li nešto u vezi vas što ja ne znam, a vi znate. Dobro je za vas i za mene da znamo. Na taj način svima šaljem poruku ako se javno angažirate nemojte se angažirati ako imate neki problem ili ako nećete biti oprezni”, izjavio je Plenković koncem prošle godine.

U ovoj super izbornoj vjerojatno će isticati i svoje obrazovanje budući da je premijer bio vrhunski student zagrebačkog Pravnog fakulteta. Nakon toga karijeru nastavlja kao stručni suradnik na Odjelu za integracije, a njegov posao u to vrijeme bilo je da se bavi odnosima između Hrvatske, EU i Vijeća Europe. Potom postaje voditelj Ureda zamjenika ministra Ivana Šimonovića s kojim ga i danas povezuje prijateljski odnos kakvoga ima i sa bivšim ministrom Granićem, ali i sa prijateljem iz mladosti, glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem te Vladislavom Veselicom koji danas sjedi u upravi Janafa.

U mladosti je Plenković pokušavao graditi i diplomatsku karijeru pa je održavao brojna predavanja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu gdje je predavanja držao i po raznim institucijama i zakladama. Još od osnovne škole Plenković je kako kažu oni koji ga znaju odudarao od svoje generacije jer je bio izuzetno nadaren mladić finih manira za što je po mnogima zaslužna njegova majka, ugledna makarska liječnica Vjekoslava Raos Plenković koja i danas uz njegovu suprugu Anu slovi za najvažniju ženu u premijerovom životu.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše




U mladosti je obožavao sport

Malo je poznato da je Plenković kao mladić trenirao vaterpolo i bio član momčadi vaterpolskog kluba Galeb iz Makarske kojega su i tamo opisivali kao krasnog dečka koji je u Makarskoj naučio i plivati pošto je tamo provodio ljetne praznike. ”Na Osejavi sam naučio plivati. Preko ljeta sam često igrao košarku na Gradskom sportskom centru, a jedno vrijeme i vaterpolo u VK Galeb. Obilazio sam s obitelji sva mjesta na Makarskoj rivijeri, a išli smo i na Biokovo.

U Makarskoj sam stekao prijatelje i učvrstio dalmatinske korijene. Obje bake su bile domaćice. Jedan djed je bio stolar, a drugi vinogradar i trgovac vinom. U Zagrebu sam kao dijete živio u Maksimiru. Imao sam sretno djetinjstvo”, izjavio je premijer svojedobno za Nacional, a veliku pažnju privuklo je i njegovo priznanje kako premda vuče dalmatinske korijene nije ljubitelj ribe već mu je najdraže jelo punjena paprika.




Zanimljiv i osebujan karakter koji je vidljiv i danas od mladosti ima i predsjednik Milanović koji bez obzira na dugogodišnji staž u politici privatnost drži podalje od javnosti. Usprkos tome oni koji ga znaju i kao ‘Zokija’ opisuju ga urbanim, otvorenim i duhovitim tipom koji se voli družiti, izlaziti, pojesti pa i dobro popiti. Baš poput svoje supruge, ugledne liječnice Sanje Musić Milanović koja je velika zagovornica i promotorica zdrave prehrane i predsjednik Milanović voli zdravu hranu, ali njome ipak nije opsjednut. S vremena na vrijeme voli se počastiti dobrom pizzom, a teško odolijeva i desertima te domaćim rakijama. Otkako je na Pantovčaku, Milanović baš i nije sklon rekreiranju jer za to niti nema vremena, ali svejedno vodi računa o svojoj liniji mada teško odolijeva i domaćim suhomesnatim proizvodima.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Milanović posebnu pažnju posvećuje majci

Uživa Milanović i u društvu svojih prijatelja s kojima uglavnom razgovara o politici koju obožava. S predsjednikom je pak kako kažu njegovi prijatelji gotovo nemoguće izaći na kavu jer mu konstantno netko pokušava prići, a on nastoji saslušati građane pa ne odbija nikoga tko mu se pokuša približiti. Otkako mu je preminuo otac Ante Milanović posebno vodi računa o svojoj majci Gini, a iznimno teško pala mu je smrt brata Kreše koji je jako dugo bolovao, i o kojem je osobno skrbio. Za razliku od Plenkovića koji vodi računa o odijelima, košuljama pa i frizuri s kojom se pojavljuje u javnosti jer drži da je sve to dio političkog imidža Milanović time nije previše opterećen. Važno mu je da njeguje poslovan stil, a ponekad je sklon i ležernim izdanjima koja prezentira ne noseći kravatu.

Milanović je tvrde to i njegovi prijatelji, i njegovi savjetnici iznimno svojeglav tip koji svakoga može saslušati, ali na koncu ipak napravi po svojem ono što je naumio. Uz to što rado priča o politici, Milanović rado govori i o svojim sinovima na koje je iznimno ponosan, a razgovore ove naravi nerijetko vodi i u svojim omiljenim restoranima kao što je primjerice Ponistra na Remetinečkoj cesti u koju često zalazi i bivši ministar obrane Ante Kotromanović koji je godinama s Milanovićem u prijateljskim odnosima koje predsjednik njeguje i sa bivšim ministrom Borisom Lalovcem, guvernerom Vujčićem i Emilom Tedeschkijem, vlasnikom Atlantic grupe.

S prijateljima se Milanović u zadnje vrijeme rado sastaje i po njihovim domovima, a oni koji se s njim sreću kažu da Milanović vrhunski kuha vojnički grah te da je to zapravo jedno od rijetkih jela koje uopće i zna napraviti. Kuhati možda ne zna, ali zato obožava čitati, i čita sve što mu dođe pod ruku. Milanović kako kažu ima gotovo fotografsko pamćenje što mu često koristi i u javnim nastupima, u kojima je nedavno otkrio da ne preferira cajke. Umjesto toga Milanović obožava kulturu, ali i urbanu glazbu uglavnom rock i jazz, čemu je sklon i premijer Plenković.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.