Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OVO JE DANAS BANOVINA U EUROPSKOJ HRVATSKOJ: 25 posto stanovnika bez vodovoda, 3500 obitelji bez domova…

Autor: Iva Međugorac

Od 173.000 stanovnika potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije njih 118.000 treba neku vrstu humanitarne pomoći, među njima je 60 posto onih koji čine ranjive skupine, a ljudi o kojima se ovdje govori u velikoj su ugrozi, potvrdilo je to istraživanje u sklopu publikacije Procjena humanitarnih potreba, ali i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter koja je gostovala na predstavljanju publikacija.

”S jedne strane ugrožava ih pandemija, dramatično ih je ugrozio potres, a ono što je potres dodatno razotkrio to su problemi s kojima su oni živjeli godinama i desetljećima prije toga”, istaknula je pravobraniteljica podsjećajući kako se tu radi o području na kojem se još osjete posljedice Domovinskog rata, ali i područje koje ima mnogo starijeg stanovništva, pri čemu je upozorila i na to kako je stanovništvo ovoga kraja, odnosno Banovine izloženo ugrozi niza ljudskih prava kao što su pravo na zbrinjavanje, na vodu, hranu, socijalnu zaštitu, obrazovanje, rad, a ujedno i mnogim kroničnim bolesnicima nije dostupna adekvatna zdravstvena skrb.

Ova je analiza otkrila kako je na području Banovine 3.500 obitelji ostalo bez domova te su izmješteni.

Tim je ljudima neophodna žurna obnova i pravna pomoć, dok 6000 kućanstava mjesečno prima pakete hrane kroz razne oblike humanitarnih pomići, na vodovodnu mrežu nije spojeno 25 posto stanovnika, a kao izvor vode koriste privatne bunare kojima je nakon potresa nužna sanacija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.