Novi potres uzdrmao središnju Hrvatsku: Niz se nastavlja

Autor: M.D.

Nedaleko od Karlovca zabilježen je slabiji potres. Potres je aktiviran na dubini od jednog kilometra. Magnituda mu je iznosila 1,9 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici, a zabilježen je u 10:16 sati po hrvatskom vremenu.

“Grmljavina”; “Lagano se osjetila tutnjava”, glase komentari na stranici Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC). Zanimljivo, podrhtavanje tla su osjetili građani Petrinje i Velike Gorice.

“U 10 sati i 16 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su slab potres s epicentrom 7 km jugoistočno od Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 2,4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na III stupnja EMS ljestvice”, naveli su, pak, iz Seizmološke službe.

Mogući su jači potresi

Podsjetimo, na Praznik rada dva nešto jača potresa, magnitude 3,8 i 4,3 stupnja po Richterovoj ljestvici, pogodila su područje Slunja i Ogulina. Zabilježena je manja materijalna šteta, a srećom nije bilo ozlijeđenih.




Seizmolog Krešimir Kuk ranije je na pitanje treba li javnost biti zabrinuta zbog ovakvih potresa, istaknuo da je još prerano donositi takve zaključke. Budući da se još uvijek saniraju štete od prethodnih potresa, ljudi su osjetljiviji, ali nema potrebe za zabrinutošću jer se potresi događaju na područjima gdje su učestali, ustvrdio je. Upozorio je i da su mogući jači potresi na istom području, no istaknuo je da to ne bi trebalo izazvati preveliku zabrinutost.

Trebamo li se bojati novog potresa: ‘U zadnje vrijeme seizmička aktivnost je pojačana’




 

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.