Foto: Darko Tomas / CROPIX

Najbogatija Hrvatica krije se od javnosti: Ima golemo bogatstvo i zanimljivo je kako ga je stekla

Autor: Iva Međugorac

Nerijetko se, pa i bez Međunarodnog dana žena, u javnosti raspravlja o tome u kojoj su mjeri žene zastupljene u biznisu, u kojem se teže probijaju od svojih muških kolega. Unatoč tome, neke su žene uspjele nadići predrasude te se profilirati u poslovnom svijetu svojim znanjem i sposobnošću. U skupinu takvih uspješnih žena, nedvojbeno spada i rođena Zagrepčanka Zdenka Infeld koja slovi za jednu od najbogatijih Hrvatica u Austriji. Zlobnici bi možda mogli pomisliti da Infeld bogatstvo duguje nasljedstvu svojeg pokojnog supruga Petera, međutim, to je miljama daleko od istine.

Za Petera se naime Zdenka udala nakon što je izgubio cijelo obiteljsko bogatstvo koje je ona uspjela povratiti četiri godine nakon suprugove smrti. Danas u poslovnom carstvu uspješne Zagrepčanke radi više od 200 ljudi koji su raspoređeni po njenim tvornicama u Austriji i Danskoj.

Ova je poprilično tajanstvena dama jedna od vodećih proizvođača žica za gudaća i trzajuća glazbala na globalnoj razini, a laskaju joj i zbog toga što je ljubiteljica umjetnosti što je lako zaključiti i iz podatka o tome kako Zdenka posjeduje zbirku od 14 tisuća slika. Tek s vremena na vrijeme Zdenka navrati u svoj rodni Zagreb u vlastiti stan u Gajevoj ulici, no u Hrvatskoj posjeduje i kuću u Soblincu te u Čižićima na Krku gdje ljetuje.

Fotografije iz osobnog arhiva obitelji Infeld. Na slici: Zdenka Infeld i Kevin Costner. Foto: Darko Tomas / CROPIX

Tragedija koja joj je obilježila život

Inače je Zdenka rođena s prezimenom Kucaj, a do 16. godine života živjela je u rodnom mjestu svojeg oca Moravču. Otac je radio u ugostiteljstvu u Prepuštovcu, a Zdenka je u ovom malom prigorskom mjestu odrastala i uz majku koja je bila domaćica. Zdenka se školovala u zagrebačkoj Trgovačkoj školi, a već sa 18 godina zaljubila se, a potom i udala za elektrotehničara Morisa Palislamovića iz Banje Luke. S njim je dobila kćer Jasnu i sina Alena. Međutim, nakon svega četiri godine u prometnoj nesreći on je poginuo, a ona preživjela s teškim ozljedama.

U takvom stanju sa svega 22 godine ostala je udovica, ali i samohrana majka dvoje djece. Koncem 70-ih Zdenka posao pronalazi u zagrebačkoj tvornici na kontroli rada gdje je bila zaposlena više od deset godina, da bi se koncem  80-tih okrenula privatnom biznisu. Iznad ‘Britanca.’ je u Dobrom dolu otvorila antikvarijat za namještaj, a na Voćarskoj minimarket. Uspješno je Zdenka vodila oba posla, ali 2000-tih se odlučuje otići u Beč, ostavljajući iza sebe kuću u Soblincu i stan na Borongaju koje je stekla radeći dva posla. Sa svojim suprugom Peterom godinama je bila prijateljica, par se zapravo upoznao još početkom 80-tih.

Peterov je otac bio odvjetnik koji je tijekom Drugog svjetskog rata smrtno stradao na frontu u Rusiji. Njegova majka Margaret s malim se Peterom nakon rata iz Berlina preselila u Beč gdje se školovala. Upisala je naime studij fotografije, a usporedno s time radila je u maloj bečkoj tvornici za proizvodnju žica za glazbala Thomatisk Infeld. Riječ je o tvornici čiji su osnivači Franz Thomastik i Otto Infeld, konstruktor violina za kojega se udala Peterova majka. Kako on nije imao svoje djece, tako je posvojio Petera i dao mu svoje prezime.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Poslovanje suprugove tvrtke povećala za sto posto

Nakon Ottove smrti Peterova majka preuzela je tvornicu sa svega 20-ak zaposlenih. Kada je početkom 90-tih preminula tvornicu sa 140 zaposlenika preuzima Peter koji je također bio zaljubljenik u umjetnost i glazbu. Pjevao je kao operni tenor, svirao klavir, violinu i saksofon, a u svojoj 63.godini ne tako davne 2005. godine oženio je Zdenku. I ovaj brak nije potrajao dugo, Peter je naime preminuo nakon svega pet godina.
No, poduzetna Zdenka odmah nakon udaje upisala je menadžment te usporedno s time počela raditi u tvrtki svojeg supruga. U to je doba usred prevare petorice Austrijanaca koje je imenovao voditeljima Zaklade Infeld Peter izgubio sve što je imao. Međutim, Zdenka se s time nije pomirila pa je odgovorne tužila. Proces je dobila 2013.godine, kada i austrijsko državljanstvo. Poslovanje tvrtke Thomastik Infeld povećala je za sto posto ulažući u modernizaciju proizvodnje i izradu novih strojeva pa i proizvoda.

Domišljata poduzetnica kupila je konkurentsku tvrtku u Danskoj.  Iako se rijetko provlači kroz medije njeno gostovanje u HRT-ovoj emisiji ‘U svom filmu’ privuklo je veliko pažnju baš kao i jedan od njenih razgovora za Jutarnji u kojem je progovorila o tragedijama koje su joj obilježile život pa je tako priznala kako je Moris Palislamović bio njena životna ljubav, i njen Romeo.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Zabranjena ljubav imućne Hrvatice

”Bila je to zabranjena ljubav jer sam se udala protiv volje roditelja. Oduvijek sam bila svoja, odrješita i tvrdoglava, napravila sam veliki kaos, ali nije mi žao, opet bih napravila isto. Živjeli smo u kući moje šogorice u Popovcu, Moris je radio kao elektrotehničar, a ja sam rodila dvoje djece, kći Jasnu 1975. i sina Alena 1977.”, ispričala je Željka tada prisjećajući se i nesreće u kojoj je Moris izgubio život vraćajući se s plesnjaka.
”Moris je nakon šest sati preminuo u bolnici, a ja sam jedva preživjela. S teškim ozljedama i otvorenim prijelomima, šest mjeseci provela sam u bolnici, a još pola godine sam se oporavljala”, pričala je Zdenka dodajući da je ponosna što nije tražila pomoć roditelja. Dok nije ponovno prohodala djecu joj je čuvala šogorica.  To je teško vrijeme danas iza ove Zagrepčanke koja dio svojeg vremena provodi i u vlastitoj kući od 1800 četvornih metara u austrijskom selu Halbturn kod mađarske granice, na posjedu koji je nekoć bio ladanjsko imanje vodećih ugarskih veleposjednika- obitelji Esterhazi.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Oni koji su Zdenku imali prilike upoznati opisuju je kao energičnu, otvorenu i vrijednu ženu koja je iznimno ponosna na svoje poslovne uspjehe, a koja je unatoč tome uspjela ostati skromna. Svojim najvećim životnim uspjehom ova je žena svojevremeno nazvala vlastitu djecu i četvero unučadi, a kada je o njima progovarala otkrila je kako njena kćer Jasna živi u Zagrebu do je sin Alen zaposlen u njenoj tvrtki u Beču. Sa kćerkom je Zdenka u nekoliko navrata oplovila cijeli Jadran na brodu kojega je Peter kupio davne 1992.godine.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.