Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX, Ilustracija

Mladi Hrvati ostaju živjeti s roditeljima da uštede: Na kraju će ih to baš skupo stajati

Autor: F.F

U posljednjih deset godina, primjetan je porast broja mladih koji ostaju živjeti s roditeljima, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. U Ujedinjenom Kraljevstvu, taj broj je porastao za 620 tisuća, dok je u SAD-u u protekla dva desetljeća više od 50 posto mladih ostalo u roditeljskom domu.

Prema istraživanju RentCafea, više od 47 posto milenijalaca i 41 posto pripadnika generacije Z izjavilo je da planira ostati s obitelji još najmanje dvije godine. Ova tendencija ostanka kod kuće povezana je s ekonomskim faktorima, a povijesno gledano, više mladih ostajalo je s roditeljima tijekom razdoblja ekonomskih nesigurnosti, prenosi Business Insider.

Iako mladi ostaju kod kuće jer im je financijski isplativije, dugoročno bi to moglo imati negativne posljedice. Visoke cijene stanarina glavni su razlog za ostanak kod roditelja, a istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da trećina Amerikanaca smatra da bi dugoročno to moglo biti nepovoljno za mlade.

Foto: Duje Klaric / CROPIX, Ilustracija

Zabrinjavajući trend

Prema izvješću Moody’sa iz 2022. godine, prosječni američki podstanar sada troši više od 30 posto svojih prihoda na najamninu. Očekuje se da će generacija Z tijekom svog života potrošiti znatno više na stanarinu u usporedbi s prethodnim generacijama.

Mnogi mladi koji ostaju kod roditelja suočavaju se s osjećajem da nemaju izbora, ali dugoročno gledano, ova odluka može imati negativne posljedice. Prema izvješću Urban Institutea, mladi između 25. i 34. godine koji žive s roditeljima manje su vjerojatno da će postati vlasnici kuće deset godina kasnije.

(FOTO/VIDEO) Meteorolog iz DHMZ-a otkrio stiže li nam još oluja: ‘Već sad se na radarskim odrazima može vidjeti’
Ovaj trend ostanka kod roditelja vidljiv je i u Hrvatskoj, gdje je visok postotak mladih koji ostaju živjeti s roditeljima prema podacima Eurostata. Čak 78 posto mladih od 18 do 34 godine nije se osamostalilo, s prosječnim godinama odlaska iz roditeljskog doma od 34,7 godina za muškarce i 32 godine za žene.

S obzirom na to da je prosječna plaća u Hrvatskoj oko 1200 eura, a pogledamo li cijene nekretnina za najam, možemo zaključiti kako bi mladi u Lijepoj našoj za stan morali dati gotovo, ako ne i više od pola svoje plaće. Cijene garsonijera za jedan mjesec kreću se od 400 do 600 eura, a dodamo li tu i režije, vrlo brzo možemo zaključiti kako se teško osamostaliti u takvim uvjetima.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.