Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Jandroković je naglo počeo nestajati sa scene: Evo što se događa s jednom od ikona HDZ-a

Autor: Iva Međugorac

Kao jedna od najvećih zvijezda na domaćoj političkoj sceni u proteklih nekoliko mjeseci nametnuo se donedavni osječki župan, i novi ministar obrane Ivan Anušić koji je u svega nekoliko poteza dokazao da je premijer Andrej Plenković povukao dobar potez onda kada ga je s lokalne političke scene spletom okolnosti povukao na nacionalnu scenu prepuštajući mu poziciju koju je obnašao Mario Banožić. To što je Anušić opravdao Plenkovićevo povjerenje s odobrenjem promatraju u djelu HDZ-a, no kako tvrde upućeni nisu baš svi u stranci oduševljeni Anušićevim strelovitim usponom koji ne ide u prilog niti aktualnom predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

”Jandroković je već dugo frustriran svojom pozicijom predsjednika Sabora koja je zapravo samo formalna i ne ispunjava njegove ambicije. Nekakav dugoročan i neformalan plan u HDZ-u je bio da nakon Plenkovića upravo Jandroković preuzme stranku pa i Vladu, a sada kako je Anušić dospio u fokus taj plan s Jandrokovićem dolazi u pitanje i to je razlog njegova nezadovoljstva”, primjećuju u HDZ-u te dodaju da je primjetno kako je predsjednik Sabora u posljednje vrijeme sve manje medijski prisutan kao da se i sam svjesno gurnuo u drugi plan i prepustio politiku većim igračima od sebe.

”Plenković svojim ambicijama za ostanak u hrvatskoj politici guši Jandrokovićeve ambicije, predsjednik Sabora uz njega naprosto stagnira, a onda tu još imate i Anušića sa njegovim ambicijama koje za sada nisu do kraja poznate pa ne čudi da je Jandroković nezadovoljan i da se na jedan način osjeća degradirano mada on još uvijek u stranci uživa značajan utjecaj, djelomice i zbog svojih kadrova u državnim tvrtkama, ali se taj Jandrokovićev utjecaj ne može mjeriti s utjecajem kojega među članstvom ima Ivan Anušić, on je po tom pitanju u rangu s premijerom”, smatra se u vladajućoj stranci. Godinama je predsjednik Sabora slovio za jednoga od najvjernijih Plenkovićevih suradnika.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Plenković guši Jandrokovićeve ambicije

Osim toga, Jandroković je bio jedan od premijerovih podupiratelja onda kada je ovaj iz briselske stizao u hrvatsku politiku. Upravo je Jandroković svojedobno progovarao o tome kako je na Plenkovićev nagovor odlučio ostati u politici, ali je u međuvremenu napustio poziciju glavnog tajnika HDZ-a koju je preuzeo Plenkovićev prijatelj Krunoslav Katičić dok je Jandrokoviću preostala samo njegova funkcija predsjednika Sabora. Neosporno je da posao predsjednika Sabora iziskuje puno vremena i angažmana, ali taj posao je prema tvrdnjama HDZ-ovaca daleko od Jandrokovićevih ambicija pa i sposobnosti.

Dio je HDZ-ovaca koji drže da je to jedan od razloga radi kojih se razvodnio odnos između njega i premijera Plenkovića u čijem se krugu govori o tome kako Plenković smatra da Jandrokoviću ne može potpuno vjerovati. Nerijetko se o Jandrokoviću i govori baš u tom kontekstu bliskosti sa svim stranačkim šefovima počevši od Ive Sanadera. Kada je Sanader posrnuo Jandroković se zbližio sa bivšom premijerkom Jadrankom Kosor.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U politici ostao zbog Plenkovića

Ne može se reći da je Jandroković bio pretjerano blizak sa dvojcem Brkić-Karamarko pa je baš tada s pozicije saborskog zastupnika HDZ-a počeo razmišljati o odlasku iz političkih u poduzetničke vode od čega ga je odgovorio Plenković. Tijekom prvog Plenkovićeva premijerskog mandata Jandroković je uspio izgraditi svoju unutarstranačku mrežu i profilirati se u medijskom prostoru kao jedan od rijetkih stabilnih HDZ-ovaca koji je bio rado viđen gost i po stranačkim organizacijama diljem zemlje. Dugo su HDZ-ovci spekuliralo i o mogućoj Jandrokovićevoj predsjedničkoj kandidaturi, ali to je rizik u kojega se on navodno nema namjeru upuštati i navlačiti na sebe dodatni sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Upućeni u odnose unutar HDZ-a tvrde uz ostalo da nije samo Plenković taj koji je u zadnje vrijeme rezerviran prema Jandrokoviću već je i Jandroković taj koji je zahladio odnose s premijerom. Ne može se reći da njih dvojica ne komuniciraju, i da se ne sastaju, ali sve to samo je dio protokola. Načelno Jandroković s Plenkovićem u posljednje vrijeme komunicira uglavnom preko Vladina glasnogovornika Marka Milića, premda ni njime nije pretjerano oduševljen, baš kao što dobar dio HDZ-ovaca nije oduševljen stanjem u stranci te kažu da upravo svjedoče zatišju pred buru koja bi mogla uslijediti nakon izbora.




Potpis koji bi za Plenkovića mogao biti koban! Najveća afera u povijesti Vlade: Na vrijeme je upozoravan

U HDZ-u je kako svjedoči dio naših sugovornika premijer Plenković uspio ugušiti timski duh, a Jandroković i dio njegovih stranačkih kolega smatraju da bi politika samovolje koju Plenković provodi u stranci i Vladi mogla doći na naplatu i prije samih parlamentarnih izbora. No, to Plenkovića ne dira previše, kada je stranački život u pitanju on konzultacije provodi s prijateljem Katičićem, što nesnosno živcira dio članova i stranačkih kapitalaca koji su iziritirani time što Katičić bez ikakvog pokrića, a uz Plenkovićev blagoslov, izigrava velikog šefa.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.