Foto: Screenshot: EMSC

Jak potres uzdrmao Dalmaciju: ‘Tutnjava pa nagli udar’

Autor: Dnevno.hr

U srijedu u večernjim satima, potres jačine 3,8 stupnjeva po Richteru zatresao je područje Dalmacije. Nastavak je to serije podrhtavanja koja su zabilježena tijekom dana.

Epicentar potresa bio je 23 kilometra sjeverozapadno od Splita. Udar je zabilježen u 19.56 sati.

Uplašeni građani

Na portalu Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) koji je i dojavio o potresu odmah se skupilo mnoštvo komentara uplašenih građana.

“Vrlo jak i kratak udar”, “Dobro je streslo u Trogiru”, “Glasna grmljavina”, “Trajalo je oko pet sekundi. Vidio sam kako se predmeti miču”, “Tutnjava pa nagli, kratki udar. Neugodno”, “Drugi danas, isto se osjetio”, samo su neki od komentara.




Jutros oko 6.32, Dalmatince je također probudio potres. Bio je jačine 2,8 po Richteru, ali s epicentrom u blizini Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini. No, svega minutu ranije, Seizmološka služba Republike Hrvatske zabilježila je potres s epicentrom kod otoka Čiova, magnitude tri stupnja po Richteru i intenziteta u epicentru IV stupnja EMS.

Strašan potres pogodio Filipine, zavladala panika: ‘Dolazi tsunami, imate pola sata’




Na granici između umjerenog i jakog

Seizmolog Krešimir Kuk s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu u sklopu kojeg i djeluje Seizmološka služba savjetovao je građanima da iziđu na otvoreno ako se ponovi potres slične jačine. Pojasnio je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju da je potres na granici između umjerenog i jakog.

“Potres je jači nego jutros i blizu epicentra potresa od jutros. Cijelo epicentralno područje je dobro osjetilo: Čiovo, Trogir, Kaštela pa sve do okolnih otoka Drvenika i Brača sigurno su ga osjetili, tek treba vidjeti kolikom jačinom. Ovaj potres ocjenjujem kao umjeren do prilično jaki potres. Točno je na granici”, rekao je Kuk.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.