Sanjin Strukic/PIXSELL

Graknuli Raukar, Hedl i Teršelič: ‘Hrvatskom vladaju strah i rigidna ideologija’

Autor: I. Delić

Uplakana Raukar i zabrinuti aktivisti koji bi mogli ostati bez milijuna kuna - slika je to kojoj svako malo svjedočimo.

Oni jednostavno ne prestaju, tako bi se mogla sažeti aktivnost ekipe koja se u ponedjeljak okupila kako bi upozorila na anomalije u hrvatskom društvu. Prva među jednakima, jasno, voditeljica je Documente Vesna Teršelič koja se zabrinula zato što zadnjih mjeseci hrvatsko društvo svjedoči urušavanju demokratskih institucija, poricanju ustavnih vrijednosti tolerancije i ljudskih prave te sužavanju medijskih sloboda. Poručila je i kako hrvatski građani trebaju reći da ih nije strah, nastavljajući raditi najbolje ono što znaju.

– Svi oni koji prate kako se širi strah, trebaju reći kako ih nije strah te nastaviti raditi ono što najbolje znaju, u svojim područjima djelovanja – istaknula je Teršelič na javnoj tribini “Građanski sat – u obranu demokracije”, koju su u Osijeku organizirali Platforma 112 i Antifašistička liga. Upitnim smatra ministra kulture koji je revizionist te se pita hoće li u njegovu mandatu biti moguće razviti pothvate koji su početi ili zamišljeni te koliko će moći dati naša kazališta ili neprofitni mediji. Teršelič naglašava kako je ovo prilika u kojoj se traži prostor za nove pothvate, u savezu onih koji se bave aktivizmom, kulturom ili pak istraživačkim novinarstvom. Oglasio se potom osječki novinar i publicist Drago Hedl, tvrdeći kako neka posljednja zbivanja u Hrvatskoj prolaze bez posebnih reakcija ili uz mlake reakcije, a pri tome se referirao na smjene na javnoj televiziji. Kao protuprimjer istaknuo je Poljsku gdje se prije tri mjeseca nakon čistke na javnoj televiziji na prosvjedima skupilo više od 50 tisuća ljudi.

– Treba pokazati da postoje ljudi koji su svjesni da treba stati u obranu demokratskih vrijednosti i legalno ukazivati na ono što nam se događa – poručio je Hedl. Glumica Urša Raukar ocijenila je kako je Zlatka Hasanbegovića, protiv čijeg su imenovanja za ministra kulture brojni kulturni djelatnici pokrenuli inicijativu “Kulturnjaci 2016”, smišljeno odabrao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kako bi ovladao medijima.

– Za Karamarka su za ostanak na vlasti potrebni kontrola medija i kontrola kulture, ali je tim izborom dodatno produbio bolne podjele u našem društvu. Opet smo se vratili na najstrašnije podjele na ustaše i partizane, a to je onaj vjetar na kojem leti Tomislav Karamarko, što mu građani ne smiju dopustiti – naglasila je glumica koja neupitnim smatra da Hasanbegović mora otići s ministarske pozicije, ali i da se više nikada ne dopusti rigidna ideologija koja vraća Hrvatsku, koja se 1990. godine opredijelila za demokraciju koja se mora čuvati. Inače, Raukar je u siječnju na Trgu sv. Marka plakala, a bila je i jednom od sudionica prosvjeda održanog u organizaciji Platforme 112 pod nazivom Smrt slobode izražavanja. Zastupnicima koji su pristizali na saborsku sjednicu dijeljeni su tekstovi otvorenog pisma poslanog mandataru od kojega su tražili povlačenje Hasanbegovićeve nominacije za ministra kulture, ali i Mije Crnoje za ministra branitelja.

– Zlatan Hasanbegović ne priznaje antifašizam, Zlatan Hasanbegović je član bleiburškog zdruga, potpuni anonimac u hrvatskoj kulturi. Hrvatska kultura sa svojom prošlošću i budućnošću ne smije dozvoliti da takav čovjek bude ministar kulture – nabrajala je tada Raukar, koja je ujedno priznala da je plakala zbog toga što je Hasanbegović ministar kulture jer mislila je da bi to bilo moguće u Hrvatskoj 1941., ali ne i 2016. Nije loše u ovoj priči znati tko stoji iza Platforme 112, a čine je udruge:

B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara, Zelena akcija. Neke od ovih udruga od SDP-ove su vlasti bez kriterija prošle godine dobile više od 1,2 milijuna kuna – 650 milijuna iz proračuna i još toliko iz lokalnih blagajni. U tim udrugama uglavnom se vrte ista imena. Documenta je povezana s Građanskim odborom za ljudska prava čiji je šef Zoran Pusić. Tu je i Centar za mirovne studije kojega u javnosti zastupa Gordan Bosanac. S posebnim naglaskom progovaralo se o donaciji bez natječaja Ministarstva vanjskih poslova Documenti, s obzirom na to da je ”slučajno” predsjednik upravnog odbora Documente Zoran Pusić, brat bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.




Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.