‘Gradonačelnikova suradnica životom je platila to što se zaposlila u Gradu Puli’

Autor: Damir Kramarić

I nakon samoubojstva Đani Bažona, iz Uprave Glasa Istre su na sličan način apelirali na sućut prema obitelji, da bi kasnije sve malverzacije vezane uz Glas Istre pripisali njemu, pokojniku koji se više nije mogao braniti, a o čijem su duševnom miru toliko brinuli – zaključuje Langer.

Roditelji prerano preminule savjetnice gradonačelnika Pule, Martine Duras Pauletić, u utorak 26. lipnja dali su iskaz o okolnostima njezine misteriozne smrti. Osobe koje su upućene u cijeli slučaj o kojem je Dnevno.hr prvi pisao još prije dva tjedna, tvrde da je upravo iskaz roditelja ključan u raspetljavanju ove misterije. Nakon roditelja, svoj iskaz trebao bi dati i gradonačelnik Boris Miletić te još neki djelatnici Grada Pule.

Da mediji nisu pisali, slučaj bi bio zataškan

I premda su događaji u posljednja dva tjedna pokazali da je Dnevno.hr s punim pravom izvijestio o nerazjašnjenim okolnostima smrti o kojoj je tada brujala cijela Pula, a o čemu nije izvještavao gotovo niti jedan drugi medij (naš tekst prenio je portal ipress, koji se potom jedini uključio u praćenje priče), Glas Istre, lokalni dnevnik vrlo blizak IDS-u i dalje nas, kao i naš izvor Brunu Langera, proziva zbog tobožnjeg ‘prizemnog medijsko političkog plesa’, te za navodno odsustvo sućuti prema preminuloj i njezinoj obitelji. Zaboravljaju pritom da je upravo otac Martine Duras Pauletić, zbog bojazni od zataškavanja cijelog slučaja, zatražio razgovor s Damirom Kajinom te istragu cijelog slučaja, što je na koncu i rezultiralo činjenicom da su politički i pravosudni vrh Hrvatske, ali i međunarodna zajednica, zatražili temeljitu istragu. U interesu je istine, dakle, da mediji pišu o ovom slučaju, jer bi u suprotnom cijela priča zasigurno bila zatašakana, a prava istina o okolnostima i uzrocima smrti mlade Puljanke nikada se ne bi doznala.

PU Istarska: Sve upućuje na samoubojstvo plinom

U međuvremenu, danas se oglasila PU istarska s priopćenjem prema kojem istraga upućuje na samoubojstvo plinom. Glasnogovornik PU istarske Valter Opašić izjavio je, naime, da je uzrok smrti trovanje gradskim plinom.

– Dosadašnjim kriminalističkim istraživanjem, očevidom i obdukcijom utvrđeno je da je smrt nastupila uslijed trovanja ugljičnim monoksidom iz gradskog plina. Kao uzrok veće koncentracije plina u stanu isključen je tehnički kvar na plinskim instalacijama i trošilima u stanu. Cjelokupnom istragom za sada sve upućuje na samoubojstvo trovanjem plinom. Kriminalističko istraživanje se nastavlja u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom, a u sklopu kojeg se čeka nalaz toksikološkog vještačenja te prikupljaju obavijesti i obavljaju razgovori s osobama koje mogu imati bilo kakva korisna saznanja o ovom događaju. Kada se istraživanje okonča, javnost će biti obaviještena o rezultatima, rekao je Opašić.

Miletić: Testirat ću se kada ja to budem htio




Javnosti se, nekako u isto vrijeme, po prvi puta u vezi sa slučajem obratio i gradonečelnik Miletić, koji je u svom priopćenju kazao da ne bježi od testiranja na droge, ali da će se testirati tek kada on bude htio i u okolnostima koje mu budu prihvatljive.

– Ovim priopćenjima nikakav dojam se o cijelom slučaju ne mijenja. Baš naprotiv, ovakvim priopćenjima samo se još više dolijeva ulje na vatru, odnosno još će više eskalirati priča o misterioznoj smrti savjetnice gradonačelnika Pule, jer se cijela priča samo vraća dva tjedna unazad. Naprosto je nevjerojatno da se ovakvim priopćenjima preskače ono što je zaključio Institut Ivan Vučetić iz Zagreba, institut u kojem rade najpoznatiji hrvatski forenzičari. Oni su, naime, zaključili i javno obznanili da su plinska trošila i instalacije u stanu u kojem je preminula Martina Doris Pauletić bili u ispravnom stanju. Dolazak Instituta Ivan Vučetić u Pulu dokazuje da su okolnosti smrti sumnjive. Slučaj, dakle, nije zatvoren, jer nisu javnosti još dostupni toksikološki nalazi. Drugo, naprosto je nevjerojatno da se cijeli slučaj morao podići na međunarodni nivo, da bi sa zakašnjenjem od dva tjedna istražni organi tek danas zatražili iskaz roditelja. Gradonačelniku Miletiću poručujem da je zakasnio tri godine s testiranjem, a kasni i s davanjem ostavke. Umjesto da komentiram njegovo neuvjerljivo priopćenje, tvrdim da je čestita mlada Puljanka, Martina Duras Pauletić, u trenutku kada se zaposlila u Gradu Puli ušla u grotlo zla zbog čega je, nažalost, kasnije tragično završio njezin život – ističe istarski aktivist Bruno Langer, te napominje da je najveće licemjerje koje je ikad čuo od dua Miletić i Jakovčić zapomaganje i stalno traženje sućuti i pijeteta, dok u suštini žele zataškati cijelu priču.

Jakovčić: Ne pada mi napamet testirati se na droge




– Isto zapomaganje čulo se i iz Uprave Glasa Istre nakon samoubojstva Đani Bažona, tadašnjeg potpredsjednika Uprave ‘Glasa Istre’. I tada su apelirali na pijetet, sućut prema obitelji, da bi kasnije sve malverzacije vezane uz Glas Istre pripisali njemu, pokojniku koji se više nije mogao braniti, a za čiji su duševni mir prije toga ‘ toliko brinuli’ – zaključuje Langer.

Do izjave Ivana Jakovčića o cijelom slučaju nismo, nažalost, uspjeli doći, jer nam se nije javio na telefonske pozive. No valja istaknuti da je istarski župan za Jutarnji list izjavio da mu ‘ne pada na pamet testirati se na droge, jer nije osoba koja će reagirati na pritisak, pogotovo kada zna koji ljudi stoje iza toga’.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.