Grgur Zucko/PIXSELL

DR. HRVOJE VRČIĆ: ‘Ako ne cijepite djecu, vjerojatno niste svjesni što činite njima i drugim građanima!’

Autor: dnevno.hr

Rasprava o cjepivima u Hrvatskoj se teško može voditi argumentirano i bez povišenih emocija

U sinoćnjoj emisiji “Otvoreno” na HRT-u, zagovornici i protivnici cijepljenja ostali su čvrsto ukorijenjeni u svojim stavovima. Tako se specijalistica interne medicine Lidija Gajski izjasnila protiv cjepiva protiv gripe: “Za cjepivo protiv gripe sigurna sam da ne djeluje i da može biti štetno. Za cjepivo protiv ospica ne bih se usudila tvrditi. Pobornik sam teze da bi se svako cjepivo trebalo pojedinačno ispitati, u smislu potrebe za cijepljenjem. Bolest mora biti ozbiljna, česta, nelječiva i cjepivo mora biti djelotvorno i sigurno. Na taj način testirano cjepivo treba biti raspravljeno u jednoj neovisnoj i objektivnoj raspravi za koju danas ne postoje uvjeti. Ne bih se usudila tvrditi je li nam cjepivo protiv ospica potrebno ili nije”.

Voditelj Nacionalnog centra za gripu Vladimir Draženović odgovorio joj je: “U našem laboratoriju s antigenima i sojevima Svjetske zdravstvene organizacije vidjeli smo itekakav učinak cijepljenja protiv gripe kod te populacije i baš smo ispitivali populaciju od 50 do 65 godina jer smatramo da je potrebno pomaknuti granicu za cijepljenje i niže. Brkamo tri pojma – učinkovitost, uspješnost i djelotvornost. Učinkovitost je ono kad daš cjepivo i gledaš protutijela u krvi. Djelotvornost ovisi o masu faktora. Djelotvornost od cjepiva je toliko dobra da ne znam koji ozbiljni medicinski časopis ne preporučuje cijepljenje protiv gripe”.

Za mišljenje smo pitali dr. Hrvoja Vrčića, bivšeg ravnatelja KBC Zagreb, koji također smatra da djecu treba cijepiti.

“U životu je važno biti spreman sašlušati, htjeti razumjeti i tolerirati. Živimo u demokratskom društvu i naši sugrađani imaju pravo preispitivati uvriježene obrasce ponašanja pa tako i tekovine javnog zdravstva. U svemu ovome ne vidim dobro pripremljenu javnu raspravu. Nažalost u susjednim zemljama vidim pogubne posljedice za djecu i njihove obitelji jer se nisu cijepili npr. protiv ospica”, smatra Vrčić.

Na pitanje kako ocjenjuje argumente protivnika cijepljenja, koji između ostaloga tvrde da su cjepiva štetna te da izazivaju autizam, Vrčić kaže: “Nije dobro generalizirati i smatrati da su sva cjepiva istog učinka i nuspojava. Vjerodostojne argumente nisam našao. No uvijek je dobro nastavti pratiti primjenu cjepiva i analizirati nuspojave i neželjene događaje. Zahvaljujući tome što smo mi cijepili našu djecu i navodno ih izložili rizicima, mi tim činom zapravo smanjujemo rizike da se njihova djeca zaraze od raznih bolesti koje se mogu iskorijeniti u cijelosti. Dakle, ponekad moramo podržati i zajednički cilj. Nažalost, nisam nikad vidio ljude koji su protiv cijepljanja da pomažu u njezi oboljelih koji su dobili bolest jer se nisu cijepili”.

Ipak postavlja se pitanje prava roditelja da odlučuju o tome hoće li cijepiti djecu ili ne.

“Ne mislim da je dobro da svaki roditelj ima pravo izbora cijepiti ili ne cijepiti vlastito dijete. pogotovo zato što većina roditelja koji su odbili cijepljenje nisu svjesni mogućih posljedica za njihovu djeci i sugrađane s kojima žive”, kaže Vrčić.




Na pitanje: “Da ste vi ministar zdravstva, što biste u ovom trenutku poduzeli?”, dr. Hrvoje vrčić odgovara: “Ministar zdravstva poduzima dobre mjere sukladno zakonima i svi mu moramo dati podršku sa znanjem i iskustvom kako bi smo razuvjerili ljude koji ne žele cijepiti svoju djecu. Pozvao bih zdravstvene djelatnike da se pridruže provođenju mjera ministarstva zravstva za povećan odaziv cijepljenju”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.