Foto: Dragan Matic / CROPIX

Bio je glavni HDZ-ov operativac i naglo nestao: Milijan Brkić danas upravlja vrlo uspješnim biznisom

Autor: Iva Međugorac

Nakon što je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko od nekadašnje premijerke Jadranke Kosor preuzeo rukovođenje tom strankom tik uz njega, kao najutjecajniji kadar te HDZ-ove garniture svrstao se Milijan Brkić.

U vrlo se kratkom roku Brkić unutar stranke pozicionirao kao zamjenik predsjednika, a bio je i potpredsjednik Sabora kojemu su stranački kolege tada laskali nazivajući ga HDZ-ovim operativcem i čarobnjakom za kampanje koji je etiketiran i kao predvodnik desnog krila HDZ-a što je posebice dolazilo do izražaja tijekom njegove kratke, ali turbulentne suradnje s premijerom Andrejom Plenkovićem, kojemu se pripojio nakon Karamarkova naprasnog odlaska iz politike, zbog čega navodno nekadašnji nerazdvojni dvojac do danas nije izgladio odnose.

Neovisno o tome što je Karamarku po nekim tezama Brkić okrenuo leđa, on je među svojim suborcima, ali i u desnom krilu HDZ-a dugo slovio za rado viđenu političku figuru koju su samo prijatelji i suborci mogli oslovljavati po nadimku Vaso. Brkićevo neslaganje s Plenkovićem kulminiralo je na posljednjim unutarstranačkim izborima u HDZ-u kada se otvoreno svrstao uz Miru Kovača i grupu koja je pokušavala rušiti Plenkovića.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Brkić se nakon poraza povukao iz politike

Kada je postalo jasno da od toga nema ništa Brkić se povukao iz politike u kojoj su njegove posljednje značajnije aktivnosti zabilježene tijekom kampanje za predsjedničke izbore na kojima je bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pokušao pomoći pri osvajanju još jednog mandata što mu nije pošlo za rukom baš kao što Kovaču nije uspjelo srušiti Plenkovića. I dok se za Brkića nakon tih HDZ-ovih okršaja u stranci nije našlo mjesta, Kovač je na posljednjim parlamentarnim izborima sudjelovao kao kandidat na posljednjem mjestu u šestoj izbornoj jedinici.

Pitanje je bi li prodorni Hercegovac uopće i pristao na takav oblik apstiniranja u politici, no neupitno je da se Brkić i bez politike sasvim solidno snašao. Osnovao je tvrtku Alfa Strategy d.o.o. koja se prema podacima s njene internetske stranice bavi širokim spektrom usluga od financija pa sve do nekretnina i turizma. Tvrtku je Brkić osnovao 2021. godine i u nju unio zemljište od oko tisuću četvornih metara koje se nalazi nadomak Parka prirode Velebit na Svetom Roku, a da mu sasvim solidno ide vidi se i iz podataka Poslovne Hrvatske prema kojima je Alfa Strategy tijekom 2022. godine ostvarila ukupan godišnji prihod u iznosu od 362.271 eruro, te je iste godine poslovni subjekt poslovao s dobiti i ostvario neto rezultat poslovanja od 285.606 eura, dok je ostvarena neto marža iznosila 78,84 posto.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Tvrtka koju je osnovao solidno posluje 

Tvrtka je 2022. godine imala dva zaposlenika, a na poziciji direktora navodi se pak Božo Krmek koji je kao direktor naveden i u tvrtki Powerplay Advistory čiji je vlasnik Višeslav Vukojević, sin bivšeg suca ustavnog suca Vice Vukojevića, s kojim je i Brkić prijateljski povezan, što se može naslutiti i iz toga što se Brkić svojevremeno zaposlio baš u Vukojevićevoj tvrtki. Odnedavno pak sa svojom tvrtkom planira pokrenuti turistički biznis, a oni koji s Brkićem ispijaju kave kažu da ga politika više ne zanima te da je to jedan od razloga radi kojih se nije ni pokušavao oglasiti prije nekoliko dana kada su medijske stupce punile poruke koje je razmjenjivao s bivšom državnom tajnicom Josipom Pleslić ex Rimac.

PLENKOVIĆ SMJENIO BRKIĆA! Ostaje bez funkcije u Saboru, evo tko će ga naslijediti




Od odlaska iz politike Brkić se svjedoče njegovi prijatelji potpuno preporodio pa nerijetko pronalazi vremena za kave i druženja sa svojim prijateljima i suborcima koji kažu da se Brkić i danas rado odaziva humanitarnim akcijama. Jednako tako tvrdi se kako Brkića i danas kada više nije politički aktivan salijeću atraktivne dame koje teško odolijevaju njegovom šarmu. Ima li na popisu tih dama HDZ-ovki i je li u kontaktima i sa svojim stranačkim kolegama teško je reći mada u dijelu HDZ-a tvrde da Brkić i danas u stranci ima ne nužno svoje kadrove, ali svakako ljude koji ga poštuju i koji smatraju da se ni premijer Plenković nije trebao tako olako odreći ovog bivšeg potpredsjednika Sabora i stranačkog operativca kojega se opisivalo kao vladara HDZ-ovog terena, odnosno lokalnih organizacija u kojima Plenković istini za volju nikada do kraja nije uspio izgraditi svoj utjecaj na način na koji je to polazilo Brkiću.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.