ANDABAK I BANDIĆ: Što povezuje moćnog tajkuna i gradonačelnika?

Autor: A. Pranjić

Teško je stoga ne za primijetiti ova dva Hercegovaca koji imaju novaca da se neprestano druže. No, valja se zapitati i otkuda im taj novac.

Milan Bandić i Jako Andabak često se mogu vidjeti u zajedničkom društvu, a ova političko-poduzetnička dvojka zamjećena je i na utakmici Hajduka protiv Slovana. Jedan od najbogatijih Hrvata u loži je pravio društvo jednom od najmoćnijih gradonačelnika. A osim što ih povezuje strast prema sportu te kameni hercegovački geni njih dvojica podjednako su upitnim okolnostima došli do trona. I dok se Jaku svrstava u 200 najbogatijih Tuđmanovih obitelji Bandića se stavlja na listu najbogatijih gradonačelnika čijim se bogatstvom bave i nadležne institucije.

Andabak je jedan od najpoznatijih hrvatskih hotelijera koji je suvlasnik 13 hotela iz grupacije Bluesun u Tučepima, Brelima, Paklenici i na Bolu na Braču. Široj hrvatskoj javnosti postao poznat kad je 2008. godine za 15 milijuna kuna kupio dionice Hajduka – sudionik je privatizacije Hajduka. Prema Poslovnoj Hrvatskoj Andabak je povezan s 38 tvrtki. Osim toga upravlja s 15 milijuna eura te nadzire 55 milijuna eura. Carstvo je razvio na hotelima, no gledajući cijelu njegovu obitelj, zajedno u vlasništvu imaju više od 192 milijuna kuna. Gledajući po kapitalu i rezervama, ima preko 300 milijuna kuna.

Dva Hercegovca znaju se često družiti stoga ne bi trebalo čuditi da Jako odriješi kesu za puste Milanovićeve kampanje. Nadasve to ne bi bio prvi put da ovaj Hajdukov moćnik financira političke putanje raznih moćnih i nešto malo manje moćnih likova. Bandićeva neupitna moć i darežljivost te kompenzacije su poznati pa nije nemoguće da je Jaki uskočio onda kada je i ovome poduzetniku nešto zatrebalo. Ta i sami USKOK zagrebačkog gradonačelnika češlja upravo zbog raznih oblika kompenzacije.

Kompenzirao se istini za volju Andabak svojedobno s Hajdukom.  Andabak je sa 14 milijuna kuna najveći mali dioničar kluba i član Nadzornog odbora. Tako je svojevremeno i sam kazao kako je Hajdukove dionice kupio zbog većinske odluke vlasnika. Osim toga Hajdukov dobrotvor, čovjek koji je nekoliko puta spašavao klub, “poklonio” mu je i predsjednika. Marin Brbić bio je prvi čovjek njegova koncerna.

Uskakao je on tako ‘Bilima’ pozajmicama kada je hitno trebalo plaćati igračima plaće kako ne bi dobili slobodne papire putem arbitraže, plaćati odlazak na pripreme, pa i odštete za neke igrače – poput angažmana Antona Maglice iz Osijeka.

A po njegovom modelu mogao bi ne kreativni Bandić uletjeti u nove igre s prijateljem Mamićem te po sličnom principu uplesti prste u privatizaciju zagrebačkog Dinama. Javna je tajna da Mamić, Hanžeković i Bandić rade na privatizaciji zagrebačkih nogometnih klubova. Stoga, valja se zapitati ne vidi li zagrebački gradonačelnik u Andabaku način za iscrpsti još pokoju gradsku kunu – ako je nakon njega gradu išta i ostalo.




Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.