Foto: Robert Fajt / CROPIX

HRVATI U BiH KOJI MISLE DRUGAČIJE! Izašli iz krila HDZ-a i osnivaju novu stranku: ‘Eksploatiraju tezu poput one o ugroženosti hrvatskog naroda’

Autor: I.G.

U subotu je osnovana nova politička stranka u BiH pod nazivom Ramska narodna stranka (RNS), a njen utemeljitelj je dugogodišnji načelnik općine Rama, Jozo Ivančević. Ivančević je najavio jačanje alternative politici HDZ-a BiH te objasnio da je RNS osnovana zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS), koji predvodi HDZ BiH.

Prošle godine, Ivančević i njegovi suradnici istupili su iz HDZ-a 1990., optužujući čelnike te stranke da su se “utopili” u HNS-u i dopustili potpunu dominaciju HDZ-a BiH. Ivančević je također kritizirao politiku HDZ-a BiH, navodeći da se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda u BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora, a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili nego samo dijele pozicije u vlasti.

‘Osobni interes umjesto interesa cijelog naroda’

Ivančević je izrazio nezadovoljstvo odnosom političkih stranaka okupljenih u HNS-u prema Rami, od nepravedne raspodjele sredstava s viših razina vlasti do potpunog zanemarivanja te općine kroz strateške infrastrukturne, prostorne, zdravstvene i obrazovne planove. RNS će se stoga prije svega fokusirati na razvitku Rame i poboljšanju statusa Hrvata koji tamo žive, ali je spremna djelovati i na višim razinama vlasti kako bi Hrvati u cijeloj BiH konačno dobili oporbu koja će vjerodostojno zastupati njihove interese.

“Njihova politika je ona kojoj je cilj osobni interes umjesto interesa cijelog naroda koji navodno predstavljaju”, kazao je danas Ivančević ustvrdivši kako se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora, a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili nego samo dijele pozicije u vlasti.

Ivančević je najavio suradnju sa svima koji imaju sličan politički program s ciljem jačanja oporbe politici koju vodi HDZ BiH. Ramska općina, kojom Ivančević već četvrti mandat upravlja, broji nešto više od 14 tisuća stanovnika, od kojih je oko 10 tisuća Hrvata. Ta je lokalna zajednica važna i politički i gospodarski jer se u njen proračun slijevaju veliki prihodi od eksploatacije vode u Ramskom jezeru, koja se koristi za proizvodnju električne energije.

“Svi drugi narodi imaju oporbu, ona radi na tome da vladajući dio mora biti što odgovorniji i što učinkovitiji”, kazao je Ivančević neizravno optužujući HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki oporbeni glas među Hrvatima.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.