Foto: Neja Markicevic / CROPIX/Ilustracija

Hrvati među prvima u svijetu imaju ovu privilegiju: Svi je mogu imati, a evo i kako će funkcionirati

Autor: Dnevno.hr

Digitalizacija napreduje iz dana u dan, a sada nam stiže vijest kako će upravo Hrvatska među prvima u svijetu dobili digitalnu putovnicu (DTC). Ovaj dokument omogućit će brži i jednostavniji prelazak granice, mogućnost najave dolaska na odredište, kao i maksimalnu sigurnost i pouzdanost.

Izradu, korištenje i pohranu podataka trenutačno u pilot projektu uz Lijepu našu testira i Finska, a cilj je da se olakša putovanje i unaprijedi sigurnost putnika putem najnovijih tehnoloških rješenja.

Inače, digitalna putovnica je razvijena na temelju specifikacije Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO), a radi se o “hibridnom” konceptu koji kombinira putnu vjerodajnicu u digitalnom obliku, kao i fizičku komponentu koja je s njom povezana.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Dovoljan je pametni telefon

S hrvatske strane pilot provodi AKD, koji je uspostavio sustav za izradu i korištenje digitalne putovnice, i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), koje je u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb Franjo Tuđman uspostavilo sustav i instaliralo potrebnu opremu za provođenje DTC kontrole, a za odlazne letove prema i dolazne letove iz zemalja van Šengenskog područja (trećih zemalja).

Ako vas zanima kako digitalna putovnica izgleda, MUP i AKD vas pozivaju da skinete mobilnu aplikaciju Certilia, s kojom ćete preuzeti svoj mobilni identitet, valjanu putovnicu ili eOI. Ako imate problema s korištenjem ove aplikacije, pomoć možete potražiti u svim većim policijskim upravama.

Podsjetimo, AKD i MUP u provedbi projekta DTC sudjeluju s partnerima Finskom graničnom stražom, Finnairom, Finskom imigracijskom službom, Finskom policijom i Finnaviom. Projekt je vrijedan 2,3 milijuna eura, a financira ga Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije.

Velika promjena oko osobnih iskaznica: Od sada ćete puno lakše doći do važnog dokumenta




Ukupni budžet za provedbu DTC pilot projekta u Hrvatskoj iznosi 1,1 milijuna eura od čega je 95 posto (1,04 milijuna eura) financirano sredstvima EU, a ostatak vlastitim sredstvima. Ovaj pilot projekt je tako još jedan u nizu uspješnih hrvatskih rješenja u području jedinstvenog digitalnog tržišta, internetske sigurnosti, digitalne znanosti i inovacija, te globalnog interoperabilnog rješenja putnih isprava temeljenog na ICAO standardima.

Do 15. ožujka 2024. u Certilia mobilni wallet je dodano više od 14.000 putnih dokumenata, a testeri i sudionici su iz Certilije hrvatskoj graničnoj kontroli poslali preko 600 najava putovanja u treće zemlje.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.