Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Holjevac uočio škakljiv detalj u Banožićevu istupu: ‘Odakle njemu te informacije?’

Autor: Marcel Holjevac/7dnevno

Svaka turistička sezona u Hrvatskoj ima sličan početak. Vijesti o opasnostima koje na Jadranu vrebaju turiste. Ovog je tjedna prvo u novine stigla “srebrnopruga napuhnjača”: kažu, analizirali su “najotrovniju ribu u Jadranu koja zubima može drobiti i metal”.  Onda idući naslov, “Cijena će vas ostaviti bez riječi: Pogledajte koliko košta kava na hvarskoj rivi!” Uz poziv čitateljima da šalju račune ako nalete na takve cijene (ovdje je to bilo 4,5 eura za kavu).

Hvarani mi se kunu da 50 metara dalje od mjesta gdje Gates i Bezos sidre jahte na rivi ima kava za neka 2 eura, ali to nije za novine. Najbolje je staviti račune iz Garifula i sličnih restorana za šeike. Uglavnom, očekujem do kraja sezone kave od 15 eura i taksi od 500 eura. Kad vidite takve vijesti, znači da uskoro počinje sezona, obično se samo još čeka na dolazak morskih pasa turistoždera iz Turske preko Egejskog mora. To je vrsta koja boravi uz obalu Jadrana tijekom sezone, a najčešće se okupljaju pred fotoreporterima.

A na kraju se pojavilo i njezino veličanstvo, kuglica sladoleda, kao definitivni znak da je sezona počela: “Kuglica košta 3,50 eura. Koliko se za tu lovu može kupiti sladoleda na štapiću”, istražuje Index. A koliko se tek za cijenu tih sladoleda moglo vrtića izgraditi, to još nisu istražili. Da, definitivno je stigla turistička sezona. Sve su strahote na broju, otrovne ribe koje jedu bagere, meduze ubojice, morski psi, kava od 4,5 eura. Jedino gnjurac ubojica malo kasni. A da znate kakve su cijene na Adi Ciganliji, nikad više ne biste letovali u Hrvatskoj, drugari. I nema morskih pasa!
Onda sam ipak išao pogledati malo po stranim medijima koju mediteransku zemlju smatraju najboljom za turiste. Medium ih je izabrao deset, a na vrhu je, na broju jedan – gle čuda – Hrvatska. U tekstu “Top 10 mediteranskih zemalja rangiranih od najgore do najbolje” Hrvatska je ispred Italije i Španjolske, a presuda glasi: “Možda je to blistavi Jadran, povijesna mjesta poput Dubrovnika i Splita, ili bezbrojni otoci od kojih svaki ima svoju priču, ali Hrvatska savršeno utjelovljuje avanturistički duh i toplu dušu Mediterana.” I ni riječi o kuglici sladoleda, napuhnjačama i gnjurcu koji napada djecu.

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Bistri Bane

Bivši ministar Banožić nikad nije bio najoštriji nož u ladici ni najsjajnija svjećica u lusteru. Ali sad je prešišao samog sebe i pokopao se gore nego Zekanović idiotski tempiranom izjavom o Grbinu. Za što ga je čak i Plenković blago pecnuo po prstima. Banožićev je slučaj od početka posve jasan: kriv je za prometnu nesreću u kojoj je poginuo čovjek. No sad svi imaju svoje teorije o svemu. Lako objašnjive, ali nikako nakon Banetova idiotskog istupa. Zašto je Banožić pušten iz pritvora, a Albanka nedavno nije? Jer je hrvatski državljanin pa ne postoji opasnost od bijega. Gdje je srpski kamion sa svjedokom na slikama? Pa tamo gdje se zaustavio, sigurno ne na samom mjestu sudara. A najzanimljivija je – alkohol.

Zakonom je određeno da se kod svih prometnih nesreća sa smrtnim ishodom uzorci šalju u Zagreb na testiranje jer se jedino ondje provodi metodom koja ne može pasti na sudu. Dakle, onih 0,21 promila koji su Banožiću izmjereni u bolnici vjerojatno su točni, ali nebitni iz bar dva razloga: prvo, taj nalaz nije važeći na sudu, a drugo, to je beznačajna količina alkohola, daleko ispod zakonom za vožnju dopuštenih 0,5. Nema tog tužitelja na planetu koji bi mogao dokazati da takva količina može na bilo koji način utjecati na vozačke sposobnosti, čak i kad bi Baneta branio netko bistar poput njega. Lako ćete na internetu, pretražujući sudsku praksu, naći slučaj u kojem je vozač koji je s više od jednog promila ubio pješaka koji mu je izletio pred auto oslobođen krivnje jer su vještaci potvrdili da ne bi stigao zakočiti ni da je bio posve trijezan. Za prometnu Bane jest kriv, za alkohol nije, ali se glupo dao upecati. Sad je jasno zašto je Milanović na njemu skupljao bodove.

Foto: Ivan Peric / CROPIX

Dakle, da je Bane pametan kao što nije, izrazio bi sućut, posuo se pepelom i ne bi govorio gluposti. A alkohol ne bi ni spominjao. Ovako će samo dati maha pričama da ga netko štiti. A najmanje bi išao optužiti drugog vozača: da je taj drugi i bio mrtav pijan i drogiran, opet bi Bane bio jedini krivac – jer je bio na suprotnoj strani ceste. Ali ne, Bane je morao ići tumačiti da je onaj drugi vozač bio pijan (odakle mu to?!) i da je alkohol iz njegove krvi “zbog dezinficijensa”, što su ne samo teške gluposti nego ostavljaju loš dojam o njemu. Dakle, javnost je već odavno nabrijana i traži za njega zapravo posve nerealnu kaznu, na razini ubojstva s predumišljajem, a sad se je Bane dodatno zakopao i učvrstio u uvjerenjima sve one koji će reći da mu se pogoduje.

Holjevac: ‘Za par godina na Eurosongu će pobijediti netko tko se identificira kao nebinarna mačka’




Sud je time doveden u poziciju da ga mora egzemplarno osuditi za nešto za što se u pravilu inače u Hrvatskoj dobiva uvjetna kazna, osim ako se ne radi o recidivistu, a čak i da mu daju neke četiri godine bezuvjetno – koliko se u Hrvatskoj u praksi najviše daje za prometnu sa smrtnim ishodom, osim u ekstremnim slučajevima s puno otežavajućih okolnosti koji se mogu nabrojiti na prste jedne ruke, a najveća kazna ikad bila je osam godina – svi će reći da ga sustav štiti i da je trebao dobiti bar 15 do 20. Koliko god dobio, sam si je kriv. Javnost je ionako bila bijesna na njega i tražila linč, a sad će ga zbog njegove bezosjećajnosti i gluposti tražiti i puno više. No, opet, koliko god dobio, svi će reći da je to muljaža i namještaljka. I nitko tu neće moći ništa.




Autor:Marcel Holjevac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.