Foto: Unsplash

HANFA O NAJVEĆOJ KRIPTO PREVARI U HRVATSKOJ! Poslali su ozbiljno upozorenje: ‘Društvo BitLucky nije bilo registrirano za ulaganje u kriptoimovu’

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) se oglasila o poslovanjeu društva BitLucky d.o.o. iz Kostrene koje je, navodno, posredovalo u trgovanju kriptovalutama te nanijelo financijsku štetu hrvatskim građanima.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Djelatnosti povezane s virtualnom imovinom trenutno nisu regulirane posebnim propisima u Hrvatskoj te Hanfa subjektima koji obavljaju takve djelatnosti ne izdaje odobrenja za rad, ne licencira njihove članove uprave niti je ovlaštena obavljati nadzor nad pružanjem takvih usluga.

Hanfa je od 2020. nadležna za nadzor provođenja Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma u odnosu na osobe koje se bave djelatnošću pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i/ili pružanja skrbničke usluge novčanika te nadzire provode li takve osobe i društva sve mjere i postupke propisane tim zakonom.

U tom smislu, Hanfa trenutno vodi popis društava koje obavljaju predmetne djelatnosti, a koji je dostupan ovdje.

Društvo BitLucky registrirano je u Sudskom registru za niz djelatnosti no niti jedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta niti skrbnička usluga novčanika. Stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, a obzirom da niti u sudskom registru kao predmet poslovanja nisu navedene djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, nije u djelokrugu Hanfinog nadzora.

Budući da su ovakve ili slične prijevare povezane uz ulaganja u kriptoimovinu česte diljem svijeta, još jednom podsjećamo hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao niti putem različitih internetskih stranica, koje obećavaju visoke prinose. Također, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira o kojoj vrsti ulaganja je riječ. Zbog iznimne volatilnosti to je tržište rizično te nema garancije i povrata izgubljenog novca u slučaju pada vrijednosti kriptovaluta.




Na svojoj internetskoj stranici (www.hanfa.hr) i edukativnom portala Novac za sutra (www.novaczasutra.hr) objavljujemo edukativne tekstove i upozorenja bi se građani informirali prije donošenja bilo kakvih financijskih odluka pa tako i ulaganja na kriptotržištu. Također na istim stranicama objavljen je i edukativni vodič o financijskim prijevarama koji također mogu preuzeti putem internetske stranice ovdje.

Ako se građani ipak odluče na tu vrstu ulaganja važno je da se o njima prije dobro educiraju i provjere je li riječ o društvu koji se nalazi na popisu Hanfe. U slučaju već počinjene prijevare i krađe podataka, građani svoj slučaj prijavljuju Ministarstvu unutarnjih poslova.
Kako bi spriječili porast prijevara na europskoj razini Europsko vijeće nedavno je izglasalo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA) a čiji je cilj zaštititi osobe koje ulažu u kriptovalute ali i sačuvati financijsku stabilnost. Uredba predstavlja usklađeni i regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama, ali i za izdavatelje i pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom koji vrijedi na području cijelog EU-a. Također, pravila obuhvaćaju i izdavatelje korisničkih tokena, kao i tokena vezanih za imovinu i stabilnih valuta (stablecoin), kao i mjesta trgovanja i novčanike u kojima se imovina u kriptu pohranjuje.

Početak primjene Uredbe na nacionalnim razinama očekuje se krajem 2024. ili početkom 2025. godine, ovisno o trenutku objave Uredbe u Službenom listu EU, što se očekuje u lipnju ove godine.




Na EU razini se trenutno raspravlja hoće li subjekti koji trenutno pružaju usluge vezane za kripto-imovinu sukladno okviru za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma moći koristiti dodatno razdoblje za usklađenje do (najkasnije) sredine 2026. godine, a koje zakonodavac u Republici Hrvatskoj može dodatno skratiti. Hanfa će obavještavati zainteresiranu javnost o tijeku nacionalne implementacije iz područja svoje nadležnosti, ovisno o tijeku zakonodavne procedure i raspoloživim informacijama”, poručuju iz Hanfe.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.