Foto: Davor Pongracic / CROPIX/Ilustracija

Hrvati u ovoj zemlji više neće morati dvaput plaćati porez: Evo prilike za nove investicije

Autor: M.D.

Uspješno su završeni pregovori o ukidanju dvostrukog oporezivanja na dohodak i imovinu te sprječavanju utaje i izbjegavanju plaćanja poreza između Republike Hrvatske i Kraljevine Saudijske Arabije, priopćili su iz Ministarstva financija. Pregovori su vođeni početkom ovoga tjedna u Rijadu.

Hrvatsku je stranu zastupao voditelj Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja u Poreznoj upravi Ministarstva financija, Dalibor Legac, dok  je Saudijce zastupao generalni direktor za ugovore i strateška partnerstva u Poreznoj i Carinskoj upravi Kraljevstva Saudijske Arabije, Zakat Wassal Almalki. Nakon pregovora slijede postupci koje obje države moraju provesti kako bi omogućile potpisivanje ugovora i njegovo potvrđivanje u parlamentima.

“Nakon potvrđivanja i stupanja ugovora na snagu, istim će se potaknuti nova te intenzivirati postojeća suradnja između dvije države. Ugovorom će se postići brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga, poboljšanje uvjeta za financijska ulaganja te povećanje stupnja ukupne gospodarstvene aktivnosti obiju država”, istaknuli su iz Ministarstva financija.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Amerikanci zakomplicirali

Ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i reguliranju poreznih davanja Hrvatska trenutno ima potpisane sa 68 zemalja. To znači da hrvatski državljani u tim zemljama ne moraju opetovano plaćati poreze koji su na snazi u Hrvatskoj i u tim zemljama, niti državljani tih zemalja moraju dvaput platiti porez svoje zemlje i RH.

Ključan dokument koji je Hrvatska potpisala s velesilom još je na čekanju: Evo gdje je zapelo

Saudijska Arabija trebala bi biti 69. zemlja u kojoj bi se primjenjivalo izbjegavanje dvostrukog oporezivanja s Hrvatskoj, osim ako se ne dogodi pomak u pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, Hrvatska je sa SAD-om potpisala Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje još početkom prošle godine.
Konvencija još nije ratificirana u Hrvatskom saboru, jer se čeka odobrenje američkog Kongresa, koje još uvijek nije stiglo. S naše strane, Vlada i Sabor trebaju usvojiti i donijeti Zakon o potvrđivanju Konvencije, ali to će biti učinjeno tek kad ona bude odobrena u Kongresu.
Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.