Foto: Unsplash

Građani će danas opet dobiti poruku na mobitel: Ravnateljstvo objavilo o čemu se radi

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ravnateljstvo civilne zaštite je izvijestilo kako će u u utorak u podne opet testirati sustav SRUUK slanjem “Cell Broadcast” poruke. Poruku će dobiti svi korisnici koji će se u navedeno vrijeme nalaziti na području Ličko-senjske županije, grada Slavonskog Broda i općine Stupnik.

U poruci će pisati: “Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK”.

Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT, a istu će primiti svi oni čiji uređaji podržavaju prijem takve poruke.


Objasnili su i koja je razlika između SMS i CBC poruke

Cell Broadcast CB i Location based LB su dvije različite tehnologije za slanje poruka korisnicima mobilnih uređaja.

Obavještava o prirodnim katastrofama

Cell Broadcast (CB) je tehnologija koja omogućava slanje poruka korisnicima mobilnih telefona na određenoj lokaciji putem mobilne mreže. Riječ je o sustavu koji omogućava slanje poruka na određenom području pokrivenom baznim stanicama gdje poruke primaju svi mobilni uređaji u području koje pokriva bazna stanica.

CB tehnologija je vrlo korisna za hitne situacije i upozorenja. Primjeri upotrebe CB uključuju slanje obavijesti o prirodnim katastrofama, izvanrednim i sličnim situacijama. Nema ograničenja vezano uz propusnost mreže što znači da se poruka može poslati puno brže na veliku količinu uređaja u isto vrijeme, no trenutno još uvijek nije omogućena podrška za starije uređaje tj. starije operativne sustave. Maksimalna duljina jedne Cell Broadcast poruke iznosi 1395 znakova, za razliku od SMS poruke koja omogućava 160 znakova.

Cell Broadcast usklađen je s najnovijom EU Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) budući da CB ne zahtijeva brojeve mobilnih telefona.

LB SMS – Location Based SMS je tehnologija za slanje SMS poruka na temelju geografskog položaja, služi za precizno obavještavanje namijenjeno za manja područja i nema izazova s kompatibilnošću uređaja.
Koristi se postojeća mrežna SMS infrastruktura za slanje poruka.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.