Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Opasno tinja u Sloveniji, narod spreman blokirati cestu: ‘Stavite vojsku na granicu s Hrvatskom’

Autor: M.D.

Nekoliko mjeseci traje pobuna žitelja, ali i vlasti dviju slovenskih općina na granici s Hrvatskom. Naime, u Brežicama i Središču ob Dravi slovenska vlada želi izgraditi dva kampa za migrante. No, pučanstvo to ne želi, već pod prijetnjom blokade cesta prema Hrvatskoj, traže postavljanje vojske na granice.

Službena Ljubljana je još u veljači predstavila plan izgradnje privremenih kampova na prostoru bivših graničnih prijelaza Obrežje i Središče ob Dravi, koji bi se koristili samo u slučaju kad bi postojeća tri kampa u glavnom slovenskom gradu i okolici bila prepuna. No, lokalne su vlasti podnijele tužbu protiv Vlade Upravnom sudu, no ona je odbijena pod obrazloženjem da je riječ samo o namjeri u slučaju većeg priljeva migranata, piše Jutarnji.

Kamp u Obrežju bi, kako planira slovenski MUP, trebao imati 25 stambenih kontejnera koji bi morali primiti između 120 i 150 ljudi. Drugi kamp, u Središču ob Dravi bio bi manji. Geografski gledajući, ti bi kampovi bili blizu graničnog prijelaza Bregana i nekoliko međimurskih općina.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Problem i za Hrvatsku

Potpredsjednik slovenske Vlade Matej Arčon pozdravio je odluku Upravnog suda te dodao da će Vlada nastaviti s pripremama za formiranje kampova. Lokalne vlasti smatraju da nema potrebe za time. U Brežicama su, pak, održani prosvjedi na kojima su okupljeni zaprijetili blokadom cesta i graničnog prijelaza prema Hrvatskoj. Ondje je uhićeno čak 80 posto od 60.000 migranata koje je slovenska policija lani privela.

Božinović otkrio koliko novca dobivaju migranti u Hrvatskoj: ‘Ma o čemu mi tu pričamo’

U prva četiri mjeseca ove godine je broj ilegalnih migranata u Sloveniji porastao za gotovo 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nedaleko od Brežica već postoji registracijski kamp za tražitelje azila, zbog čega žitelji misle da bi njihova sigurnost izgradnjom kampa bila ugrožena. Slično misle i u Prekodravlju, koje je slovenska Vlada odabrala zbog nove rute kojom pristižu državljani Sirije i i Turske. To bi mogao biti sigurnosni problem i za Hrvatsku, jer je riječ o kampovima za migrante koji nemaju zabranu kretanja, upozoravaju lokalen vlasti s ove strane granice.
“Ako to doista bude tik do nas, sad kad nema kontrola, i naši će se ljudi osjećati nesigurno. Ne moraju azilanti a priori biti loši ljudi, ali ne znamo ništa o njima i njihovim namjerama te je ovo sigurnosni problem. Trebalo bi ga urediti negdje dalje od naselja i bolje osigurati. Općina Nedelišće stoga izražava negodovanje i protivi se najavljenom domu za azilante kod graničnog prijelaza”, izjavio je nedavno Nikola Novak, načelnik općine Nedelišće.
Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.