Foto: Screenshot/YouTube

‘GAĐAO JE BAŠ MOJE DIJETE!’ Otvorena istraga morbidnih ‘safari tura’ u Sarajevu: ‘Lovci na ljudske glave su plaćali pucanje po civilima’

Autor: L.B.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu o navodima da su tijekom rata u BiH i Hrvatskoj, od 1992. do 1995. godine u BiH organizirano dolazili ljudi koji su bile spremni platiti samo da bi iz snajpera pucale na građane Sarajeva, koje je bilo pod opsadom, a pritom su im posebna meta bila djeca.

Otvaranje istrage o tim užasavajućim zločinima za koje nitko nije odgovarao potaknuo je dokumentarni film slovenskog autora Mirana Zupaniča, ‘Sarajevo Safari’, koji je prvi put prikazan na festivalu dokumentarnog filma u organizaciji televizijske mreže Al Jazeera Balkans ranije ove godine, a u redovitom programu te televizijske kuće premijeru je imao u ponedjeljak.

Nakon što je prvi put prikazan, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnijela je kaznenu prijavu zbog ratnih zločina protiv nepoznatih počinitelja za koje se pretpostavlja da su tijekom rata iz razonode ubijali Sarajlije.

‘Lovci na ljudske glave’

Gradonačelnica Karić je u utorak na Twitteru objavila kako je na njezinu adresu stigla obavijest iz državnog tužiteljstva kojom su je izvijestili da je određen tužitelj koji će u suradnji s policijskim agencijama ispitati navode iz prijave.

“Nakon donošenja tužiteljske odluke o istoj ćete kao podnositeljica prijave biti pismeno obaviješteni”, stoji u dopisu Tužiteljstva BiH. Karić je, nakon što je u rujnu podnijela kaznenu prijavu, pojasnila kako je to smatrala svojom ljudskom obvezom.

“Smatram ispravnim i svojom obavezom ovako reagirati na iznesene činjenice u dokumentarnom filmu Sarajevo safari, redatelja Mirana Zupaniča, prema kojem su strani državljani, ‘lovci na ljudske glave’, plaćali da tijekom sarajevske opsade pucaju po nedužnim civilima”, kazala je gradonačelnica.

Morbidne ‘safari ture’

Zupaničev film temelji se na naraciji osobe koja tvrdi da je slovenskog podrijetla i da je dobila priliku sudjelovati u morbidnom lovu na ljude organiziranom letovima preko Beograda do Pala. Organizatori takvih “safari tura” nisu spomenuti.




Film je uz to ispunjen autentičnim snimkama ubijanja civila u Sarajevu tijekom opsade, a njegov je dio i ispovijest Stane i Samira Čišića, čija je kćer ubijena snajperskim metkom u središtu grada kada je imala tek godinu i šest dana.

Majka Stana ispričala je pred kamerom kako je očevidno da je snajperist gađao baš njezino dijete jer mu meta nisu bile ni majka, niti njezine dvije prijateljice koje su stajale neposredno uz curicu.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.