Foto: Screenshot/HRT

Finac otkrio kako se zaljubio u Slavoniju: Sve je počelo u ratnom Vukovaru

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Protekli vikend u Županji je održano Šokačko sijelo, tradicionalna manifestacija koja je magnet za brojne posjetitelje. A zvuk tambure čuje se i do daleke Finske. Naime, Slavonska ravnica očarala je i Finca Jirkija koji se u Županji osjeća kao kod kuće. “Ja u mom srcu volim Slavoniju, Srijem i Županju”, rekao je Jyrki Honkamaki koji dolazi iz Helsinkija.

U Vukovaru je bio 92. kao pripadnik UNPROFOR-a i otada mu, kaže, Slavonija ne izlazi iz glave. “Ja volim ovdje dobre ljude, dobru hranu, dobru muziku”, naglašava Jyrki za HRT.

I tako svake veljače na Šokačko sijelo Marku u goste stiže i on. “Zaista je neobično da se jedan Finac ponovno iz godine u godinu vraća ovdje kod nas u Slavoniju. Zaljubljenik je u ove naše običaje”, kaže Marko Maroševac, vlasnik kuće za odmor Šokačka lady u Županji.

Foto: Screenshot/HRT

‘Jirki je pravi Šokac’

Pomalo prebire po tamburici, ali zato vješto puca kandžijom, baš poput pravog bećara. “On je već Šokac, Šokac od glave do pete”, naglašava Vinko Filipović iz Županje.

Jirki malo miješa padeže, a hrvatski jezik učio je slušajući u Finskoj naše tamburaše. Kad tambura zasvira, a lijepe snaše uhvate se u slavonsko kolo, Jirkiju srce jače zakuca.

Rado bi se, kaže, iz hladne Skandinavije preselio u pitomu Županju.

Arkan zabranio snimke Cece i Rade Šerbedžije, javio se ključni igrač: ‘Ja sam je zastupao’







Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.