Foto: Sandra Simunovic / CROPIX

Evo što se ove godine sprema na Maksimiru za praznik rada: Čak 40.000 porcija i jako poznati gost

Autor: I.G.

GRAD Zagreb i ove godine proslavu Međunarodnog praznika rada 1. svibnja organizira u parku Maksimir, građanima će biti podijeljeno 40 tisuća porcija graha i 20 tisuća porcija štrukli, a glazbeni će program predvoditi Gibonni.

Program će započeti u 9 sati a građanima će se s velike pozornice obratiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. U programu sudjeluje niz glazbenih izvođača a u 14 sati predviđen je nastup Gibonnija.

Usporedno s programom na velikoj pozornici, na maloj će se pozornici od 10 do 15 sati odvijati kreativne radionice u organizaciji Centra za kulturu Maksimir, predstave za djecu te nastupi plesnih skupina.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Prošlogodišnje slavlje

Podsjetimo, Međunarodni praznik rada obilježava se diljem svijeta na različite načine kako bi se prisjetilo radničkih prosvjeda koji su se održali u Chicagu 1886. godine, kada je na ulice izašlo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Tada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Branko je ispalio tri hica na Tita, ali nije računao da će maršal baš to imati na sebi

U Hrvatskoj, prvi maj se tradicionalno slavi uz podjelu graha, bilo kod kuće ili na nekim mjestima gdje je organizirana podjela. Situacija nije bila drugačija ni prošle godine, a proslave su organizirane u čak 52 grada i općine.




U Zagrebu su se tradicionalno u Maksimiru dijelili grah i štrukli. Program je počeo od ranog jutra, a građanima će biti podijeljeno 30.000 porcija graha i 20.000 porcija štrukli. Gradonačelnik Tomašević je najavio da će u kulturno-umjetničkom i zabavnom programu sudjelovati Zagrebački orkestar ZET-a, Akademski muški orkestar FER-a, Zli bubnjari te legende domaće glazbene scene Zdenka Kovačićek, Jimmy Stanić i Drago Diklić.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.