Foto: Unsplash

Evo kada prelazimo na zimsko računanje vremena: Ove godine čeka nas velika promjena

Autor: Dnevno.hr/I.J.

U nedjelju, 29. listopada, kreće zimsko računanje vremena kada će kazaljke na satu s tri sata ujutro biti pomaknute unatrag na dva sata. To znači da ćemo dobiti dodatni sat spavanja.

Foto: Unsplash

Iako je Europska unija prije nekoliko godina najavila ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena, te se zagovaralo usvajanje jedinstvenog vremena, to se još uvijek nije ostvarilo. Europski parlament je podržao taj prijedlog 2019. godine, ali za njegovo konačno usvajanje potrebno je odobrenje država članica.


Automatski na novo vrijeme

Pomicanje sata unazad na zimsko računanje vremena događa se svakog posljednjeg vikenda u listopadu, noću između subote i nedjelje. S druge strane, ljetno računanje vremena započinje u zadnjem tjednu ožujka kada se kazaljke premještaju unaprijed za jedan sat.

Neman sa sjevera Europe ide prema Hrvatskoj: ‘Friški modeli iscrtavaju prvi nalet’

Većina modernih uređaja, poput računala i mobilnih telefona, automatski će prebaciti vrijeme na zimsko računanje, no ukoliko imate analogni prikaz vremena ili stariji uređaj, svakako ne zaboravite ručno pomaknuti kazaljke unatrag za jedan sat, s 3 sata na 2 sata.

Bitno je napomenuti da se zbog pomicanja unatrag, sat između dva i tri sata pojavljuje dvaput – prvi put označen kao 2A, a drugi put kao 2B.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.