Screenshot: Face the Nation

ERDOGAN RUŠI SNOVE SKANDINAVCIMA ‘Ne moraju ni dolaziti u Ankaru, ne možemo ih primiti u NATO’

Autor: Ivor Kruljac

Unatoč nadama kako će susreti švedskih i finskih diplomata s njihovim turskim kolegama završiti s  blagoslovom te zemlje za širenje NATO-a u Skandinaviji, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan srušio je sve snove u ponedjeljak kada je poručio kako delegacije dviju, do sada neutralnih zemalja, ne moraju ni dolaziti u Ankaru kako bi pokušale uvjeriti Tursku u otvaranje vrata Sjevernoatlanskog saveza.

“Turska ne može reći ‘da’ članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija”, rekao je Erdogan tijekom novinarske konferencije.

Turski predsjednik ove je optužbe iznio i ranije, time iznenadivši ostale NATO saveznice koje su pozdravile odluke, najprije Finske, a potom i Švedske o napuštanju svojih famoznih neutralnih pozicija.

Erdogan zahtijeva ukidanje skandinavske potpore kurdskim militantima na njihovom teritoriju te zabranu prodaje određenog orućja Turskoj.

Uz turskog predsjednika, predsjednik Zoran Milanović, također smatra kako Hrvatska ne bi trebala dati blagoslov Finskoj i Švedskoj dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

Obojicu je u ponedjeljak kritizirala i predsjednica Odbora za obranu njemačkog parlamenta, Marie-Agnes Strack-Zimmermann.

“Takvo povezivanje je zapravo apsurdno. To znači da ćemo morati sjesti za stol. Ne želim unositi žestinu u tu diskusiju, naš cilj je da sve zemlje pristanu, da Švedska i Finska postanu naši partneri. A onda se mora i detaljno pogledati gdje stvari zapinju”, rekla je  Strack-Zimmermann ustvrdivši kako Milanović i Erdogan žele iskoristiti rat u Ukrajini za svoje ciljeve.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.