Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Domovinci imaju tajni plan za oživljavanje desne ideologije: Evo što Plenkovića doista očekuje

Autor: Iva Međugorac/7dnevno

Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo demografije i iseljeništva dva su kompleksna resora koja su nakon pregovora između HDZ-a i Domovinskog pokreta pripala stranci na čijem je čelu Ivan Penava. To su ujedno i dva resora iz kojih nije teško zaključiti da Pokret u idućem razdoblju očekuju brojni izazovi jer je hrvatska poljoprivreda – koju će voditi Josip Dabro – odavno bačena na koljena, a o demografiji zemlje – koju će voditi Ivan Šipić – da i ne govorimo.

Doda li se tomu još i Ministarstvo gospodarstva kojim će ravnati Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta, sasvim je jasno da će oni imati pune ruke posla te da će se suočavati s nizom složenih situacija. No pitate li one koji poznaju stanje stvari unutar stranke koja se na parlamentarnim izborima profilirala kao treća politička opcija u zemlji, problema sa snalaženjem ne bi trebalo biti. U Pokretu su spremni zasukati rukave i primiti se posla, a posao im ni inače nije stran jer je uglavnom riječ o ljudima koji su se već profilirali kao poduzetnici kojima politika nije potrebna kao odskočna daska za uspjeh u karijeri pa su samim time i u široj javnosti očekivanja od DP-a pozamašna.

Posebno velika očekivanja od DP-a imaju njihovi simpatizeri iz Slavonije, čiji prosperitet i jest usko naslonjen baš na poljoprivredu, a kada govore o Pokretu i poljoprivredi, Slavonci često ističu da ih DP-ovci mogu razumjeti jer dolaze iz njihova kraja.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Društveni prioritet

Svjesni su, čini se, i u DP-u kraja iz kojeg dolaze pa su i prije pregovora s premijerom Andrejem Plenkovićem dali do znanja da im je stalo do toga da preuzmu Ministarstvo poljoprivrede, ne samo zbog njihove biračke baze koja se nalazi u Slavoniji nego i zbog toga što je poljoprivreda jedna od glavnih djelatnosti u njihovu kraju. Sasvim je razumljivo da se poljoprivredu teško može postaviti na noge bez funkcionalnog gospodarstva pa ne iznenađuje to što su u DP-u tijekom pregovora tražili preuzimanje i ovog drugog važnog resora preko kojega se provodi ekonomska politika države. Sve upućuje na to da će Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva usko surađivati i biti vezani jedno za drugo.

Premda se Domovinski pokret etablirao kao stranka desnice, oni u svojem programu spominju ekološku proizvodnju, zelene politike i druge segmente koji se u javnom prostoru nerijetko nastoje prilijepiti zeleno-lijevim političkim opcijama. Domovinski pokret u svojem programu poduzetništvo ističe kao najvažniji društveni prioritet kojem bi država trebala osigurati neometani razvoj, a jedna od ideja im je i uspostava stožera na razini Vlade koji bi se zvao Projekt sveobuhvatne prilagodbe javnog sektora potrebama poduzetnika u kontekstu zahtjeva globalnog tržišta 21. stoljeća. Uz to što se u svojem programu zalažu za smanjenje stope poreza na dobit, u Pokretu spominju i mogućnost ukidanja progresivnog oporezivanja rada, no upitno je u kojoj će mjeri na to moći utjecati jer su porezi u nadležnosti Ministarstva financija.

Ono na što će imati utjecaja jest zakon kojim bi se zabranila prodaja državnog zemljišta strancima, što je u domeni Ministarstva poljoprivrede. Uz to, u DP-u se zalažu za osiguran otkup neovisno o količinama, a da bi se dodatno zaštitilo domaće poljoprivrednike, zalagat će se i za uvođenje zakonske obveze o minimalnom udjelu domaćih prehrambenih proizvoda na policama trgovačkih centara. U Pokretu će dio svoje politike preusmjeriti i prema OPG-ovima, ali i prema poticajima i kontroli uvoza, a zanimljivo je i to da se u DP-u zalažu za to da sjedište ovog ministarstva ne bude u Zagrebu, nego u Osijeku.

Foto: Domovinski pokret

Moralni zakon

Uz to, u ovoj stranci zagovaraju i više terenskog rada te stvarnog doticaja s proizvođačima, čega dosad doista i jest nedostajalo, baš kao što je nedostajalo i jasnih kriterija pri dodjeli poticaja. Zbog toga se u DP-u zalažu za ograničavanje potpore na 100.000 eura jer se očekuje da, ako generirate potpore u tom iznosu, imate poslovnu razvijenost na dovoljno visokoj razini pa potpora u smislu onoga što potpora treba biti kod pomaganja u rastu i razvoju poljoprivrednog gospodarstva u tom stupnju razvijenosti nije ni potrebna.




Ono što je državi sasvim sigurno bilo potrebno jest Ministarstvo demografije, na čijem će čelu biti Pokretov Ivan Šipić, dok će Mario Radić, kako je najavio, biti koordinator ministarstva. Znajući za demografske probleme u našoj zemlji, s njime će biti koordinirana i sva ostala ministarstva. Struktura ovog resora formirat će se od Središnjeg državnog ureda za demografiju, na koju je Domovinski pokret ukazivao u svom predizbornom programu. No kada se njihov program detaljno prouči, sasvim je jasno da on i jest uporište pronašao u ideologiji, iako će kritičari reći da je Domovinski pokret pogriješio što u pregovorima s Plenkovićem nije snažnije inzistirao na tome da preuzme ideološke resore – Ministarstvo kulture i medija te znanosti i obrazovanja. Kroz Pokretov program, ali i kroz ideje kojima planiraju oživiti demografsku sliku naše zemlje, provlači se i otklon od rodne ideologije i zaštita života i zaštita obitelji, ali i očuvanje prirodnog moralnog zakona.

Domovinski pokret otkrio sve karte: ‘Ovo su naši ciljevi, borba za bolju Hrvatsku tek počinje’




“DP se zauzima za očuvanje prirodnog moralnog zakona iz kojeg proizlaze odredbe Opće deklaracije o ljudskim pravima, te čvrsto podupire ustavnu odredbu po kojoj obitelj predstavlja zajednicu žene i muškarca. DP smatra da treba onemogućiti izigravanje ove odredbe formalnom promjenom spola i sklapanjem braka homoseksualnih osoba te se zauzima za izglasavanje novog zakona o državnim maticama”, navodi se u programu Domovinskog pokreta, u kojem uz ostalo navode i to da se zalažu za zaštitu života u najvećoj mogućoj mjeri.

U programu DP-a spominje se i olakšavanje posvojenja te udomljavanja djece, no za to postoje jasni kriteriji. “DP se zalaže za zabranu usvajanja djece iz tvz. Trećih zemalja, odnosno iz zemalja izvan EU-a, prema Haškoj konvenciji, prevenirajući na taj način mogućnost drugih nezakonitih postupaka prema usvojenoj djeci. Povrh toga, DP je stajališta da se homoseksualnim parovima ne smije odobravati ni usvajanje niti udomljavanje djece – bez iznimki”, navodi se nadalje u njihovu programu u kojem naglašavaju da obitelj predstavlja zajednicu žene i muškarca. U programu navode i nužnost postojanja odvojenih ženskih i muških svlačionica, a zalažu se i za prestanak promidžbe promjene spola.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Oslobađanje od poreza

Jedna od ideja koja je usko vezana uz ideologiju, pa i demografiju, jest to što će se DP zalagati za financijsko poticanje sklapanja brakova poreznim olakšicama za novosklopljene brakove u razdoblju od minimalno jedne godine. Ideja im je i da u koordinaciji s gradovima i općinama aktivno počnu provoditi mjere stambenog zbrinjavanja kroz dugoročni najam ili ulaganje u vlastitu stanogradnju, odnosno pomaganje pri kupnji vlastitog stambenog prostora.

Predviđaju i razne druge oblike financijske pomoći, što za roditelje novorođene djece, što za obitelji s više djece za koje tvrde da u današnje vrijeme trpe podcjenjivački i omalovažavajući javni stav, što nije daleko od istine. U Pokretu će inzistirati i na tome da se mjesto u vrtiću ili jaslicama osigura za svako dijete bez iznimke, no zanimljivo je da potiču i majčin, odnosno odgojni i kućni posao do polaska najmlađeg djeteta u školu, što podsjeća na mjeru “roditelj odgojitelj” koja je u gradu Zagrebu bila aktivna u eri pokojnog Milana Bandića. S rastom broja djece u obitelji rastao bi i udio subvencija za priuštivo stanovanje koje je raščlanjeno u dvije forme – dugoročni najam ili udio za otplatu nekretnine uz značajne porezne olakšice razmjerno broju djece u obitelji.

Zalažu se i za financijsku potporu obitelji za svako novorođenče do njegova polaska u školu, s linearnim povećanjem, a u iznosu koji bi majkama koje to žele omogućio ostanak u obitelji do polaska u školu najmlađeg djeteta. Poseban naglasak Pokret stavlja na obitelji s više djece pa bi tako oni koji žive u gradovima plaćali manji stambeni kredit. Obitelji koje donesu odluku o preseljenju na selo bile bi pak oslobođene plaćanja poreza na minimalno deset godina. Domovinski pokret nije zanemario ni hrvatsko iseljeništvo pa uz ostalo kane potaknuti povratak stanovništva iz europskih zemalja, ali i iz Južne Amerike, i sve to uz ostalo i osnivanjem centara za povratnike širom svijeta. Takvi bi centri trebali služiti za pomoć i savjetovanje potencijalnim povratnicima za olakšavanje njihove prilagodbe, ali i rješavanje birokratskih procedura te ishođenje državljanstva. Da bi se obitelji motiviralo na povratak, predviđene su financijske potpore, ali i oslobađanje od poreznih obveza u deset godina od preseljenja u Hrvatsku uz mogućnost produljenja te mjere.

Domovinski pokret otkrio sve karte: ‘Ovo su naši ciljevi, borba za bolju Hrvatsku tek počinje’

Četiri posto BDP-a

Veliki su ovo planovi, ali i veliki izazovi za Domovinski pokret, stranke koja bi baš kroz Ministarstvo demografije dugoročno mogla ušutkati kritičare i profilirati se u još ozbiljniju desnu opciju. U DP-u smatraju da će za provedbu njihova plana i programa biti potrebno utrošiti više od četiri posto BDP-a, a sve ono što se o demografiji provlači kroz predizborni program Domovinskog pokreta doista i jest ideologija, i to ona desna u sklopu koje je u prvom planu obitelj kao zajednica muškarca i žene. Možda, dakle, Penavina i Radićeva stranka nije dobila Ministarstvo kulture, ali je dobila jedan sasvim novi i prijeko potreban resor kroz koji će itekako moći oživiti sve ono što od njih očekuje desno biračko tijelo zahvaljujući kojem danas i jesu tu gdje jesu.

Autor:Iva Međugorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.