Foto: Guliver /Nedim Grabovica/Xinhua

Dodik drsko izvrće povijest: ‘Hrvati su bili agresor u BiH, a Srbi tamo nisu ni bili’

Autor: B. D.

U Sarajevu je prekjučer, dva dana nakon što je UN usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, predstavljena knjiga “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini – Agresori za veliku Srbiju i veliku Hrvatsku” čiji je izdavač bošnjačko Udruženje žrtava genocida.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman jučer je izjavio da je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH što se sugerira knjigom koju je predstavilo udruženje koje okuplja obitelji žrtava genocida iz Srebrenice.

“Sama činjenica da predstavljanje knjige koincidira s donošenjem Rezolucije u UN-u i da ima sugestivna pitanja gdje su spomenute Hrvatska i Srbija, to nama u Hrvatskoj nije prihvatljivo”, komentirao je Grlić-Radman.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Odgovorio mu Dodik

Našem ministru vanjskih poslova brzo je odgovorio čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik. Dodik je jučer optužio Hrvatsku da je tijekom rata u BiH-a izvršila agresiju te je tvrdio da je današnja Republika Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Hrvatska bi sada trebala barem šutjeti jer je upravo NDH počinio najveće zločine na ovom prostoru, počinio je neosporan genocid nad srpskim narodom”, rekao je Dodik. Ranije ovog mjeseca iznosio je i optužbe o kolektivnoj krivnji za ustaške zločine, kada je naveo da se vrlo malo Hrvata od toga distanciralo.

Dodik je bio ljut i zbog toga što je Hrvatska bila jedan od zagovaratelja Rezolucije kojom je Opća skupština UN-a osudila genocid u Srebrenici počinjen nad Bošnjacima 1995. godine.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Srbija nije imala ni jednu jedinicu u BiH

“Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije, koja nije imala ni jednu vojnu jedinicu na teritoriju BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY), kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat”, rekao je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj.




Grlić Radman uputio jasnu poruku: ‘Uloga Hrvatske i Srbije u ratu u BiH se ne mogu uspoređivati’

Dodao je da bi Hrvatska “neka sponzorstva” sada rado zaboravila, no da to ne može zbog sudskih presuda, a onda je današnju Hrvatsku optužio i za zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.