DOBILI SMO ZELENO SVJETLO: Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Schengen!

Autor: Dnevno

Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine, usuglasile su u četvrtak Države članice EU-a u tekstu zaključka, koji su formalno usvojili ministri unutarnjih poslova država članica bez rasprave.

Dan ranije su na sastanku Odbora stalnih predstavnika Nizozemska i Švedska imale proceduralne rezerve jer su njihovi predstavnici čekali završetak konzultacije s nadležnim odborima u njihovim parlamentima, a bez suglasnosti svih članica ne mogu se usvojiti zaključci.

Predstavnici obiju zemalja rekli su da u načelu nemaju sadržajnih primjedbi na tekst zaključaka, nego da je riječ o uobičajenim postupcima u njihovim zemljama kada se za stajalište koja će njihovi predstavnici zastupati u Bruxellesu traže konzultacije s nadležnim parlamentarnim odborima.

No, Hrvatska je ipak dobila zeleno svijetlo.

Ovi zaključci su proceduralno nužan uvjet za donošenje odluke o ulasku u šengenski prostor i uklanjanje graničnih kontrola na hrvatskoj kopnenoj granici sa Slovenijom i Mađarskom te u zračnim i morskim lukama.

Konačna odluka o ulasku u Schengen mogla bi se donijeti za oko šest mjeseci za vrijeme francuskog predsjedništva, a za to je potrebna suglasnost svih država šengenskog prostora. Vijeće također treba zatražiti mišljenje Europskog parlamenta, koje može ali ne mora slijediti.

Usvojeni zaključci ne znače da je odluka o ulasku u Schengen zajamčena jer s obzirom da se odlučuje jednoglasno ne može se isključiti da neka od članica blokira odluku. Zaključci o spremnosti za Schengen za Bugarsku i Rumunjsku usvojeni su još 2011. godine, a te dvije zemlje još uvijek su izvan Schengena.




U samom tekstu se navodi da se usvojenim zaključcima ispunjeni preduvjeti da bi Vijeće naknadno moglo donijeti odluku da se svi dijelovi šengenske pravne stečevine primjenjuju u Hrvatskoj.

Za ulazak u Schengen potrebno je proći temeljite evaluacije u kojima se procjenjuje može li zemlja preuzeti odgovornost za kontrolu vanjskih granica u ime ostalih država šengenskog područja, učinkovito surađivati s policijskim tijelima drugih država članica šengenskog područja u cilju održavanja visoke razine sigurnosti nakon ukidanja graničnih kontrola, primjenjivati šengenska pravila, kao što su kontrola kopnenih, morskih i zračnih granica (zračne luke), izdavanje šengenskih viza, policijska suradnja i zaštita osobnih podataka te povezivanje sa Šengenskim informacijskim sustavom i njegova upotreba.

Hrvatska je 6. ožujka 2015. godine uputila pismo u kojem je istaknula da je od 1. srpnja iste godine spremna za početak evaluacija u svim relevantnim područjima šengenske pravne stečevine. Postupak evaluacije počeo je u u lipnju 2016. a završen je u svibnju 2019., a Europska komisija je 22. listopada 2019. potvrdila da Hrvatska ispunjava sve tehničke uvjete za pristupanje Schengenu.




Postupak su provodile ekipe stručnjaka iz Europske komisije i država članica koji su nakon provjera napisali niz izvješća i preporuka za ispravljanje uočenih nedostataka. Slijedom tih preporuka Hrvatska je izrađivala akcijske planove za uklanjanje tih nedostataka. Zadnji akcijski plan za područje upravljanja vanjskim granicama zaključen je u veljači 2021. godine.

Hrvatska je prošla najopsežniji i najdetaljniji proces ocjenjivanja spremnosti za članstvo u šengenskom području, s kakvim se dosad nije susrela nijedna članica EU-a. Ispunila je 281 preporuku u osam područja šengenske pravne stečevine, od čega se 145 preporuka odnosilo samo na područje nadzora vanjske granice.

Hrvatska je, uz pomoć EU-a, uložila znatna sredstva za zaštitu granica, koju čuva šest i pol tisuća policajaca. Već dulje vrijeme je pod velikim pritiskom migranata koji pokušavaju ući na teritorij EU-a. Hrvatska granična policija predmet je optužbi medija i nevladinih organizacija za nasilno vraćanje i nečovječno postupanje prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju prijeći zelenu granicu.

Stoga je Hrvatska uvela neovisni nadzor postupanja policije na granicama prema migrantima i azilantima, a takve nadzorne mehanizme prema prijedlogu Komisije europskog pakta o migracijama i azilu trebale bi imati sve države članice.

U zaključcima Vijeće “ponavlja važnost daljnjeg jačanja šengenskog područja, uključujući tekuće pregovore o učinkovitom mehanizmu evaluacije i praćenja. S ciljem ulaska u Schengen, Hrvatska je pozvana da nastavi dosljedno raditi na provedbi šengenske pravne stečevine, kao i na obvezama povezanim sa šengenskom pravnom stečevinom”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.