Foto: Vlado Kos / Cropix

Pala optužnica protiv Dejana Lovrena: Tužiteljstvo je napravilo istu grešku kao i s Modrićem

Autor: M.D.

Zagrebački Općinski kazneni sud nedavno je donio odluku o vraćanju optužnice protiv Luke Modrića na doradu, a sad je drugi sudac istog suda odlučio odbaciti optužnicu protiv Dejana Lovrena smatrajući je nezakonitom. Riječ je o slučaju optužbi za lažno svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću u Osijeku. Hrvatski sudovi šest godina odbacuju optužnice protiv dvojice nogometaša, još u fazi prije glavne rasprave.

Prva optužnica protiv Modrića i Lovrena zbog davanja lažnog iskaza podignuta je još 2018. godine, dok je suđenje Mamiću bilo u tijeku. Općinski i Županijski sud u Zagrebu su ih odbacili, tvrdeći da su podignute prerano. Optužnicama se dvojicu nogometaša teretilo da su tijekom istrage dali točan iskaz u kojem su teretili Mamića, da bi ga na suđenju promijenili, pokušavajući mu pomoći.

Sudovi su u obrazloženjima svojih odluka navodili da nikad nije utvrđeno koji je od tih iskaza lažan, jer još nije bila ni donesena presuda protiv Mamića, kojom bi sud dao svoju ocjenu vjerodostojnosti tih iskaza. U međuvremenu je presuda stigla, a u njoj je ocijenjeno da su Modrić i Lovren dali nevjerodostojne iskaze, piše Jutarnji.

Nakon te presude, tužitelji protiv nogometaša dižu nove dvije optužnice, pojačane mišljenjem Vrhovnog suda koji je ustvrdio da je dopušteno i moguće voditi kazneni postupak za kaznenog djelo lažnog iskaza i prije negoli je dovršen postupak u kojem je izneseno lažno svjedočenje.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Nisu ih ponovno ispitali

Time su praktički osporene ranije odluke zagrebačkih sudova. Vrhovni sud je, odlučujući o Mamićevoj žalbi na presudu, ustvrdio i da nogometaši nisu bili oslobođeni optužbi, već taj proces zbog nedostatka dokaza nije ni započeo. Tužiteljstvo pri podizanju novih optužnica nije ponovno ispitalo Modrića i Lovrena, već su upotrijebili njihove iskaze iz 2018. godine.

Sudovi sad tvrde da se protiv njih ne može voditi ponovljen postupak za isto djelo, odnosno da su Modrić i Lovren već pravomoćno oslobođeni. Ranije je Općinski kazneni sud odbacio optužnicu protiv Modrića jer ga nisu ispitali na “nove optužbe”, odnosno na tezu “da je lažni iskaz dao kako bi pomogao obrani Zdravka Mamića”.

Evo s kojim je riječima Mamić ‘utopio’ Luku Modrića, drama užasnula Hrvatsku




Zbog toga što niti Lovren nije bio ponovno ispitan, pala je i optužnica protiv njega. Doduše, tužiteljstvo ima pravo žalbe, ali ako i ona bude odbačena, slučaj će biti gotov i prije negoli je počeo, iako je Vrhovni sud ranija opravdanja proglasio neutemeljenima.

“Očekivali smo da će optužnica biti odbačena jer ne postoje procesne pretpostavke za vođenje postupka zbog djela o kojemu je već sud donio meritornu pravomoćnu odluku”, poručila je Lovrenova odvjetnica Ljiljana Planinić.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.