Bjelovar.live

KATICA ZAJEDNO SA SINOM UBILA MUŽA: ‘Nisam imala prave naočale za ispunjavanje psiho testova’

Autor: S.V.

Ustavni sud odbio je tužbu ubojice Katice Šuveljak (72) iz mjesta Jabučeta nedaleko Bjelovara, koja se žalila da su joj povrijeđena ustavna prava tijekom suđenja za ubojstvo supruga Đure Šuveljaka, piše Regionalni portal Bjelovar.live.

Podsjetimo, Katica Šuveljak je osuđena na zatvorsku kaznu od šest godina, a na isto toliko godina osuđen je i njezin sin Predrag (46) s kojim je zajedno, utvrdio je sud, usmrtila svog supruga Đuru Šuveljaka.

Na takvu ih je kaznu početkom ožujka 2015. godine pravomoćno osudio Vrhovni sud Republike Hrvatske, a time je preinačena presuda Županijskog suda koji je majku i sina osudio svakog na po četiri godine zatvora.

”Pogrešan zaključak sudova”

Što se tiče žalbe, Šuveljakova smatra da joj je povrijeđeno ustavno pravo. Između ostalog, putem svog odvjetnika se požalila kako ”na temelju istih dokaza postoje različiti činjenični zaključci prvostupanjskih vijeća”.

Naime, Katica i Predrag ranijih su godina u dva su navrata oslobođeni pred Županijskim sudom u Bjelovaru, da bi ih isti sud iz trećeg pokušaja osudio za što se i ”uhvatila” u žalbi.
Nadalje, Šuveljakova se požalila i da su sudovi osporene presude utemeljili na činjenici ”da karakterne osobine njene ličnosti upućuju na zaključak da se ona verbalno i fizički sukobila s oštećenikom, a potom ga usmrtila.” Ona tvrdi da je to pogrešno te da je trebalo provesti novo psihijatrijsko i psihološko vještačenje jer kako navodi ”ranije testove nije rješavala zbog nedostatka odgovarajućih naočala.”

Također, smatra i kako pronađeni tragovi krvi pokojnog Đure Šuveljaka “ni na koji način ne upućuju na nasilno usmrćenje i prethodni sukob s podnositeljicom kako to pogrešno sudovi zaključuju.”
Tijelo nikad pronađeno

Portal Bjelovar.live podsjeća kako su majka Katica i sin Predrag pravomoćno proglašeni krivima zbog ubojstva oca i supruga Đure Šuveljaka iz koristoljublja. Ubojstvo se dogodilo u večernjim satima 8. veljače 1995. godine u Jabučeti nedaleko Bjelovara.

Inače, sudski proces protiv okrivljenih trajao je gotovo 22 godine, a Zdravko Šuveljak, brat pokojnog Đure čije tijelo nikada nije nađeno, uložio je žalbu na posljednju osuđujuću presudu Županijskog suda smatrajući je preniskom. Njegovu žalbu uvažio je i Vrhovni sud, te Đurinom sinu, odnosno supruzi, povisio kaznu za dvije godine.
Krv na zidu od menstruacije?

Tijekom ranijih suđenja, neki od bitnih dokaza bile su cipele ubijenog koje je policija pronašla unutar kuće, a u kojima je prethodne večeri ubijeni stigao kući. Tu su i tragovi krvi pronađeni na zidu hodnika i jedne od soba u kući, a za koju je Katica svojevremeno tvrdila da zapravo potječu od njezine menstruacije. Prilikom policijske istrage na imanju je pronađen i Đurin prsten za koji su brojni svjedoci tvrdili da ga nikada nije skidao s prsta.

Đuru je te kobne večeri pred kuću dovezao prijatelj s posla Željko Šabarić koji je posvjedočio kako je Đuro potom krenuo prema ulaznim vratima, dok su se Predrag i Katica branili kako njihov otac i suprug nikada nije stigao kući.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.