Foto: Josko Supic / CROPIX, Ilustracija

Je li pravda u Hrvatskoj opet zakazala: Spolno zlostavljao djecu, majka ih tukla, a presuda šokira

Autor: Dnevno.hr

Skandalozna i strašna priča dolazi iz Dalmacije. Naime, jedan očuh je spolno uznemiravao dječake koje je njihova majka fizički zlostavljala, odnosno mlatila. Skandaloznija je reakcija suda. Iako je sudska vještakinja potvrdila da su dječaci razvili anksioznost i posttraumatski stres zbog zlostavljanja, sud nije pronašao otegotne okolnosti.

Zlostavljači, očuh (42) i njegova supruga (35), osuđeni su na uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od tri godine zbog spolnog uznemiravanja i povrede djetetovih prava. Sud je donio kontroverznu presudu, tvrdeći da će kazna potaknuti okrivljenike na izbjegavanje budućih zločina, a kao olakotnu okolnost navodi se njihova neosuđivanost.

Sud nije pronašao posebne okolnosti koje bi ublažile kaznu. Prema sudskim dokumentima, sudska vještakinja je utvrdila da su dječaci zbog zlostavljanja razvili anksioznost, posttraumatski stres i preokupaciju spolnošću.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

Nevjerojatna presuda

Jedan od njih je morao potražiti pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Optužnica tvrdi da je majka bila svjesna spolnog uznemiravanja dječaka, ali nije ništa poduzela, čak i kad su joj se djeca povjerila. Sud je zaključio da su okrivljeni supružnici krivi na temelju svjedočenja bivšeg supruga okrivljene, majke okrivljene i sudske vještakinje. Oboje moraju platiti i po 518 eura sudskih troškova.

Strah i strepet tržnica! Poznati inspektor otkrio na što morate paziti prilikom kupnje

Ova presuda izazvala je kontroverzu i kritike u javnosti, ističući nedostatak pravde za žrtve i potrebu za ozbiljnijim pristupom sudstva u sličnim slučajevima zlostavljanja djece. Također je pokrenula raspravu o tome kako pravosudni sustav tretira žrtve zlostavljanja, posebno kad su uključeni članovi obitelji.
Mnogi su izrazili zabrinutost zbog očiglednog propusta u zaštiti djece i pozvali na strože mjere protiv zlostavljača. Ovakvi slučajevi naglašavaju važnost obrazovanja, osviještenosti i intervencije u borbi protiv zlostavljanja djece u zajednici.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.