facebook

ČETVORKA OD KOJE STRAHUJU U HDZ-u! Plenkovićevoj stranci prijeti povijesni debakl: Stranka gubi desetljetne baze?

Autor: Iva Međugorac

Godinama je Dalmacija slovila za HDZ-ovu bazu, no taj trend na nadolazećim lokalnim izborima mogao bi se promijeniti, a u vladajućoj stranci priznaju kako im glavobolje u ovom kraju izazivaju nezavisni kandidati, koji polako, ali sigurno stasaju u ozbiljne rivale.

No, to nije trend koji traje od jučer, HDZ-ovci se s poplavom nezavisnih kandidata koji ih ugrožavaju u njihovoj bazi susreću u zadnjih nekoliko godina otkako se na političkoj sceni pojavio Most koji im je na prošlim izborima odnio dvadesetak gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj upaniji.

Manje stranke i nezavisne liste i na ovim izborima kreću po svoj dijelić biračkog tijela, a HDZ-ovci nisu ravnodušni prema Zadru u kojem ih izaziva Marko Vučetić te prema šibenskoj županiji u kojoj na njihova doajena Pauka juriša kninski gradonačelnik Marko Jelić.

Vučetić je inače bivši mostovac, nekadašnji saborski zastupnik i profesor filozofije koji će konkurirati aktualnom HDZ-ovom gradonačelniku Branku Dukiću. Iako je za sada rezultat izbora nepoznanica, Vučetić je uspio utoliko što je uspio osigurati potporu Akcije mladih i SDP-a, koji ranijih godina nisu uspjevali pronaći zajednički jezik, no sada ih spaja zajednički cilj, odnosno rušenje HDZ-ove tri desetljeća duge vladavine u Zadru, kojim zapravo neformalno upravlja Božidar Kalmeta, HDZ-ovac koji slovi za ‘alfu i omegu’ zadarskog kraja.

U Zadru se HDZ s porazom ne miri, no kažu da bi ih Vučetić mogao ugroziti ukoliko ga u drugom krugu podrže Most i Domovinski pokret, što nije nemoguće. Nije nemoguće da Most u drugom krugu potporu da i Jeliću koji je u Kninu na prošlim lokalnim izborima srušio gradonačelnicu Josipu Rimac, bivšu HDZ-ovku koja je u to doba slovila za jednu od najmoćnijih žena HDZ-a.

Moćnog splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana s trona pak nastoji skinuti mladi Ante Pranić vrgorački gradonačelnik kojega uz Nezavisnu listu mladih na lokalnih izborima podržava Pametno za Split i Dalmaciju te HSLS. U Pranićevom timu nadaju se ulasku u drugi krug, u kojem očekuju potporu SDP-a. I na krajnjem jugu po vladajuću stranku rezultat izbora mogao bi biti neizvjestan, kao protukandidat aktualnom dubrovčako-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću pojavio se mostov šef Božo Petrov, koji iz tog kraja i jest krenuo u pohod na nacionalnu političku scenu.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.