Foto: Robert Fajt / CROPIX

Amerikanci skuhali plan za Europu, tiče se i Hrvatske: ‘Razumijem da će to zvučati porazno’

Autor: Zoran Meter/7dnevno

Zbog opasnog razvoja stanja u Ukrajini i oko nje u sve je težem položaju Europska unija. Nedavna opasna avantura francuskog predsjednika Emmanuela Macrona vezana uz moguće slanje službene francuske vojske i NATO-ovih snaga u Ukrajinu naišla je na velik otpor među saveznicima, a prošloga tjedna to je kategorički odbio i osudio američki State Department, ponovivši kako se takvo što nikada neće dogoditi.

Drugim riječima, Washington je novim europskim “jastrebovima” jasno dao do znanja da u svom letu prema ratu s ruskim medvjedom ne mogu računati na američkog orla. Uloga koju je Washington dao Europskoj uniji i koja se neće promijeniti ni nakon eventualnog dolaska Donalda Trumpa na vlast njezina je potpuna militarizacija i sprečavanje Rusije u njezinim eventualnim budućim pokušajima daljnjih vojnih prodora prema zapadu nakon završetka rata u Ukrajini.

Ali nikako svojevoljni ulazak u rat s Rusijom jer bi to Amerikance stavilo u neugodan položaj da moraju braniti saveznike, čime bi svijet završio u armagedonu. Ovakav američki stav potpuno se poklapa sa stavovima ruskih analitičara, bliskih Kremlju, koji su prošloga tjedna upozorili da bi slanje NATO-ovih postrojbi u Ukrajinu vrlo brzo tamošnji rat pretvorilo u kontinentalni, a onda i u svjetski. I to je vjerojatno sve u čemu se Moskva i Washington danas slažu, iako – treba priznati – ni to nije malo ni nevažno.

Foto: Guliver Images

Evo što najviše brine

Ali ono zbog čega se EU treba stvarno brinuti jest sljedeće: nakon velikih energetskih problema, ubrzane deindustrijalizacije i agrarne krize koja je, kao i ovo dvoje, neposredna posljedica ukrajinskog rata – prijeti joj unutarnji raskol po nizu političkih tema, a koji se može svesti na pitanje – kako pomiriti geopolitičke interese s interesima građana odnosno praktičnog života?
Jer ne slažu se svi s nužnošću totalne militarizacije društva i pripremama za rat.

Upravo o ovom potonjem, kao novoj europskoj nužnosti, u petak, u intervjuu za poljsku Gazetu Wyborczu, govorio je poljski premijer i bivši predsjednik Europske komisije Donald Tusk. Rekao je kako svijet mora prihvatiti činjenicu da je došlo novo ratno doba.

Putin ima pakleni plan za Zapad i sastao se sa zloglasnim čovjekom koji zagovara nuklearno oružje




“Živimo u najkritičnijem vremenu od kraja Drugog svjetskog rata. Sljedeće dvije godine odlučit će o svemu. Ne želim nikoga plašiti, ali rat više nije stvar prošlosti. Stvaran je i zapravo je počeo prije više od dvije godine. Ono što trenutačno najviše zabrinjava jest činjenica da je moguć doslovno svaki scenarij. Razumijem da će to zvučati porazno, pogotovo mlađoj generaciji, ali moramo se psihički pripremiti za dolazak novog vremena. Prijeratnog doba. Ne pretjerujem. Naša glavna zadaća trebala bi biti zaštititi Ukrajinu od ruske invazije i održati Ukrajinu kao neovisnu i cjelovitu državu. Danas je njezina situacija puno teža nego prije godinu dana, ali i puno bolja nego na početku rata”, rekao je Tusk i zasad ostao živ.

A hoće li i njegove misli ostati žive i ukorijeniti se u europskoj političkoj praksi ili će pak biti otpuhane nekim novim vjetrovima promjena – ovisit će isključivo o europskim izborima u lipnju ove godine.




Autor:Zoran Meter/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.